Šta je zdravije: brokoli ili karfiol?

Brokoli i karfiol spadaju u krstasto povrće, prepuni su hranljivih materija i imaju malo kalorija.

Ova kombinacija ih čini odličnim izborom za one koji žele da izgube težinu. Iako i karfiol i brokoli mogu biti korisni za gubitak težine, postoje neke razlike između njih.

Brokoli

Brokoli je povrće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna šoljica kuvanog brokolija sadrži samo 55 kalorija, ali sadrži 5 grama vlakana, što može pomoći u podsticanju osećaja sitosti i sprečavanju prejedanja. Visok sadržaj vlakana u brokoliju takođe može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju žudnje za slatkom ili masnom hranom. Pored sadržaja vlakana, brokoli takođe sadrži jedinstveno jedinjenje zvano sulforafan, koje je povezano sa gubitkom težine. Studija objavljena u časopisu Diabetes otkrila je da sulforafan može pomoći u smanjenju upale u telu i poboljšanju osetljivosti na insulin, što može dovesti do poboljšanja metabolizma i gubitka težine.

Karfiol

Karfiol je, s druge strane, još jedno niskokalorično povrće koje je bogato vlaknima i hranljivim materijama. Jedna šoljica kuvanog karfiola sadrži samo 28 kalorija, ali sadrži 3 grama vlakana, što može pomoći u promovisanju osećaja sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Karfiol takođe sadrži jedinjenje koje se zove indol-3-karbinol, koje je povezano sa gubitkom težine. Pokazalo se da indol-3-karbinol pomaže u regulisanju nivoa estrogena u telu, što može dovesti do poboljšanog sagorevanja masti i gubitka težine.

Koje povrće je bolje za gubitak težine?

I brokoli i karfiol mogu biti korisni za gubitak težine jer imaju malo kalorija, bogati su vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama. Na kraju krajeva, najbolji izbor će zavisiti od vaših ličnih preferencija i nutritivnih potreba.

Šta je zdravije?

Teško je odrediti koje povrće je zdravije, jer su i brokoli i karfiol veoma hranljivi i pružaju brojne zdravstvene prednosti. Imaju malo kalorija i mnogo vlakana, vitamina i minerala, što ih čini vrednim dodatkom zdravoj i uravnoteženoj ishrani.

Međutim, postoje neke razlike između ovog povrća u pogledu njihovih nutritivnih profila. Na primer, brokoli je posebno bogat vitaminom C, vitaminom K i folatom, dok je karfiol dobar izvor vitamina C, vitamina K i vitamina B6. Pored toga, brokoli sadrži jedinstveno jedinjenje zvano sulforafan, koje je povezano sa smanjenim rizikom od raka i poboljšanim zdravljem srca, dok karfiol sadrži indol-3-karbinol, koji je povezan sa poboljšanim metabolizmom estrogena i smanjenim rizikom od raka.

I brokoli i karfiol mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti i odličan su izbor za one koji žele da poboljšaju svoje opšte zdravlje i blagostanje. Uopšteno govoreći, najbolji pristup je da u svoju ishranu uključite raznovrsno voće i povrće kako biste osigurali da dobijate širok spektar hranljivih materija i jedinjenja koja unapređuju zdravlje.

Kako ih više uključiti u svoju ishranu?

Da biste uključili više brokolija ili karfiola u svoju ishranu, isprobajte neke od recepata u nastavku:

Kremasta supa sa karfiolom, veganskom kobasicom i keljom

Lagana pasta sa sosom od karfiola

Pica sa korom od karfiola

Njoke od karfiola bez glutena

Začinjena i zapečena glava karfiola

Hrskava brokoli salata

Brokoli margarita pica

Supa od pečenog brokolija i belog čedar sira

Zapečeni makaroni sa brokolijem

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group