Večita dilema – da li treba da jedete pre ili posle treninga?

Imate u planu trčanje za nepunih sat vremena, da li to znači da vreme koje je pred vama treba da iskoristite da nešto pojedete?

Ili je bolje da sačekate kada se dobro izmorite i dođete kući? Najkraći mogući odgovor koji vam možem dati je – nećete pogrešiti ni sa jednim pristupom. U redovima koji slede otkrivamo sve što treba da znate o jelu pre i posle treninga, kao i šta bi u tim situacijama trebalo da jedete.

ZAŠTO TREBA DA JEDETE PRE TRENINGA?

Stručnjaci za fitnes preporučuju obrok koji sadrži ugljene hidrate i proteine, sa malo masti na otprilike 3h pre vežbanja. Zašto? Ugljeni hidrati snabdevaju vaše telo glikogenom koji mu je potreban prilikom vežbanja, dok proteini poput nemasne govedine poboljašavaju oporavak mišića nakon treninga. Osobe koje pristupaju konzumiraju hrane na ovaj način pre treninga imaju znatno bolje performanse u toku vežbanja od onih koji to ne rade.

ZAŠTO TREBA JESTI NAKON TRENINGA?

Obrok nakon treniga je izuzetno važan, tvrde stručnjaci. Da biste svom telu pomogli da se brže oporavi i mišićima da se izgrade trebaće vam “gorivo” sa malom količinom ugljenih hidrata i proteina. Preporuka je da obrok ovakvog sastava usledi već u roku od 15 minuta nakon vežbanja. Štaviše što pre pojedete nešto to bolje.

ŠTA TREBA DA JEDETE PRE TRENINGA?

Među stvarima koje profesionalni treneri preporučuju za konzumaciju pre treninga nalaze se kikiriki puter na tostu od celog zrna pšenice, činija grožđa sa sirom, datule (urme), proteinski šejkovi, banane i slatki krompir (batat).

ŠTA TREBA DA JEDETE POSLE TRENINGA?

Lista stvari koje je preporučljivo konzumirati nakon treninga obuhvata jogurt, krekere sa humusom, jaja, proteinske šejkove, dimljenog lososa kao i nisko kalorično čokoladno mleko.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group