5 razloga zašto treba da jedete mango ove jeseni

Da li volite mango?

Sok slatkog manga, kao i većina voća, ima čitav niz korisnih svojstava. A znamo barem 5 razloga zbog kojih ovo voće treba uključiti u svoju ishranu.     

Jednom davno, Buda je zatražio da posadi košticu manga i kasnije su plodovi počeli da se koriste kao hrana. Voće se smatralo izvorom mudrosti i vitalnosti. U Indiji je običaj još uvek sačuvan: tokom izgradnje nove kuće, plod manga je položen u temelj zgrade - kako bi porodica imala sreće.

Mango je tropsko voće ovalnog oblika, veličine grejpa. Boja varira od žute i zelene do crveno-zelene, u zavisnosti od sorte. Mango raste samo u toplim klimama. Potiče iz južne Azije, ali sada se uzgaja i u drugim sunčanim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, Meksiko i Karibe.

Mango sadrži grupu vitamina B (B1, B2, B5, B6, B9), vitamine A, E, C i D, minerale - cink, mangan, gvožđe i fosfor. Drugo, odličan je antioksidans i proizvod sa visokim vlaknima.

Kkako jesti mango?

Prednosti manga za varenje

Pošto mango sadrži puno vlakana, dobro deluje na želudac i creva. Redovna upotreba ploda ubrzava metabolizam i eliminiše hroničnu opstipaciju.

Mango za mršavljenje

Zbog svog niskog kalorijskog sadržaja i visokog sadržaja vlakana, mango je veoma hranljiv. Zbog toga je odlično da ga uvedu u ishranu oni koji žele da smršaju. Pored toga, mango ima blagotvoran uticaj na funkcionisanje stomaka, što je takođe važno za gubitak kilograma.     

Kalorični sadržaj manga: 67 kcal na 100 g proizvoda.

Kod depresije

Mango je takođe koristan za slezinu i dugu depresiju. Ovo voće sadrži biljne endorfine - supstance koje poboljšavaju raspoloženje, pa je svojevrsni antidepresiv koji ublažava nervnu napetost. Takođe je ovo voće dobar afrodizijak koji podjednako deluje i na muškarce i na žene.

Mango za lepotu i mladost

Ovo je voće idealan izbor za one koji brinu o svojoj lepoti i mladosti! Mango sadrži vitamine A i C koji učestvuju u stvaranju kolagena - proteina koji obezbeđuje elastičnost kože.

Imajte na umu da je vrlo efikasno napraviti domaće maske za lice od pulpe manga. Vitamini i minerali koji se nalaze u mangu takođe su važni za zdravlje i lepotu kose.

Sveži ili osušeni mango

Osušeni mango može biti pogodna alternativa svežim. Ali imajte na umu da ima više šećera i, prema tome, kalorija. Ima oko 350 kalorija na 100 g proizvoda, dok je u svežem voću 67 kalorija. Međutim, sušeni mango takođe ima dobar nivo vlakana, ali ga treba jesti umereno.

M.L.

edinstvennaya.ua

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group