Simptomi koji pokazuju da vam nedostaje vitamin C

Vitamin C se ne proizvodi u telu i može se dobiti samo iz hrane. Ali dešava se da čak i uz uravnoteženu ishranu ovaj element u tragovima može nedostajati.

Koji su to simptomi koji otkrivaju da vam nedostaje vitamin C?

Rane sporo zarastaju

Vitamin C je važan za zarastanje posekotina, modrica i drugih rana. Potreban je telu za proizvodnju kolagena, koji je neophodan za obnavljanje kože i takođe pomaže neutrofilima - belim krvnim zrncima koji se bore protiv infekcija. Ako vitamina C nema dovoljno u organizmu, svaka rana će zaceliti sporije i ostati upaljena veoma dugo.

Pojavljuju se problemi sa kožom i kosom

Vitamin C je neophodan za zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja, kao i za proizvodnju kolagena. Sa nedostatkom ovog elementa u tragovima, na koži se pojavljuju bore i postaje suva i osetljiva. Ten takođe može biti bez sjaja. Još jedno stanje koje se može javiti sa nedostatkom vitamina C je folikularna ketoroza. Ona se manifestuje u činjenici da se na koži u folikulima pojavljuju čvorovi keratinizovanog epidermisa. Izgleda kao mali osip roze i crvene boje, koji se najčešće nalazi na laktovima i kolenima, zadnjici i spoljnoj površini butina. Nedostatak vitamina C takođe utiče na stanje kose. Postaje tanka i krhka i raste sporo.

Pojavljuje se krvarenje desni

Neprijatno je kada pranje zuba prati ukus krvi i bol u desnima. Uzrok njihovog krvarenja može biti nedostatak vitamina C. Kada ne unosite dovoljno ovog vitamina nekoliko nedelja, ili ga telo ne apsorbuje, antioksidativna zaštita je smanjena što dovodi do pojave upale, uključujući i desni, koje izazivaju krvarenje, kao i osetljivost pri konzumiranju tople i hladne hrane.

Bole vas zglobovi

Bol u zglobovima je jedan od najčešćih znakova nedostatka vitamina C. Ovaj element u tragovima je antioksidant koji se bori protiv upale. Telo ne može u potpunosti da se nosi sa njima kada mu nedostaje vitamin C, a to dovodi do bolova.

Nokti postaju lomljivi

Vitamin C je važan za asimilaciju gvožđa, elementa u tragovima koji je organizmu potreban za jake nokte. Kada vitamina C nema dovoljno u telu, nokti postaju lomljivi, mogu da promene oblik, kao i da budu prekriveni crvenim mrljama ili talasastim linijama.

Krvarenje iz nosa se redovno pojavljuje

Vitamin C je uključen u procese rasta i regeneracije ćelija tela. Sa njegovim nedostatkom, zidovi krvnih sudova postaju tanki, što uzrokuje krvarenje iz nosa. Krvarenje iz nosa se pojavljuje redovno i najčešće se dešava ujutru ili tokom aktivnog fizičkog napora.

Postoji stalni osećaj umora

Ako se osećate umorno tokom celog dana, čak i ako ste dobro spavali i niste bili preopterećeni, razlog za to može biti nedostatak vitamina C. Nedostatak ovog vitamina doprinosi činjenici da osoba postaje pospana i depresivna, teško joj je da se koncentriše i obavlja svakodnevne, čak i jednostavne zadatke. Pored toga, pojavljuju se razdražljivost i loše raspoloženje, čak i ako u životu nema stresova i briga.

Imunitet postaje slabiji 

Vitamin C povećava snagu imunog sistema stimulišući aktivnost imunih ćelija. Optimalna ravnoteža ovog elementa u tragovima takođe doprinosi antiinflamatornom odgovoru. Nedostatak vitamina C uzrokuje smanjenje imuniteta, čime se povećavaju šanse da patogeni mikrobi uđu u telo, što uzrokuje prehlade i zarazne bolesti.

Modrice se pojavljuju bez razloga

Kada u telu nema dovoljno vitamina C modrice se pojavljuju na telu bez razloga. Sa njegovim nedostatkom smanjuje se proizvodnja kolagena, zbog čega krvni sudovi slabe, a kao rezultat, čak i dodir ili manji udar može dovesti do modrica.

Kosti postaju slabe

Ako telo nema dovoljno vitamina C, povećava se rizik od preloma ili osteoporoze. To se dešava zato što se gvožđe ne apsorbuje dobro, što čini kosti slabim i krhkim. Nedostatak vitamina C je posebno opasan u starosti, kada prelomi mogu dovesti do značajnih negativnih posledica.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group