Ostanite zdravi tokom cele zime uz ove tople napitke

Zimi, da bismo imali jak imuni sistem i zaštitili se od virusa, biramo da u ishranu dodamo namirnice sa mnogo vitamina i hranljivih materija, poput povrća i supa.

Ipak, topli napici su veoma važan saveznik tokom zimske sezone, što često zanemarujemo. Konkretno, biljni napici se prave od suvog lišća, semena, cveća i korena biljaka i imaju snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Poslednjih godina pažnja je okrenuta ka čajevima jer oni, između ostalog, imaju koristi za zdravlje žena, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka.

U nastavku vam predstavljamo 5 biljnih napitaka kako biste ostali zdravi tokom zimske sezone.

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin je odlična antiinflamatorna i antivirusna biljka koja umiruje, greje i pomaže imunitetu organizma. Takođe je odličan za pamćenje i poboljšava sposobnost učenja. Napomena: Iscediti malo limuna u čaj će poboljšati njegov ukus.

Čaj od đumbira

Ova umirujuća biljka deluje kao prirodni lek za mučninu i može pomoći u rešavanju uznemirenog stomaka. Takođe, đumbir ima antiinflamatorno, antimikrobno, zaštitno dejstvo za srce i nerve. Utvrđeno je da pomaže u borbi protiv raka i onima koji se bave problemima sa balansiranjem insulina.

Matcha

Zeleni japanski matcha čaj je prah koji se dobija mlevenjem listova biljke Camellia sinensis, poznatijeg kao zeleni čaj, vrsta čaja sa značajnim prednostima i izuzetnom antioksidativnom aktivnošću. Ukus i aroma matche podseća na svežinu zelene trave, dok joj nedostaje karakterističan gorak ukus ostalih zelenih čajeva. Značajno pomaže u smanjenju stresa, poboljšava koncentraciju i deluje protivupalno.

Kamilica

Poznati drevni čaj od kamilice, jedan je od biljnih napitaka koji ima umirujuće, tonizujuće, antiseptičko dejstvo, dok deluje protiv gasova u crevima. Takođe se koristi kao lekovita biljka za nekoliko bolesti, uključujući infekciju urinarnog trakta. Utvrđeno je da ima blagi diuretički efekat i štiti organizam od srčanih oboljenja.

Čaj od listova koprive

Prvo, kopriva, zeleno lisnato povrće, veoma je hranljiva i bogat izvor vitamina A, C i elemenata u tragovima kao što su kalcijum, bakar, kalijum, silicijum i gvožđe. Može se koristiti za lečenje upalnih stanja i infekcija bešike, ispoljavajući antivirusni i antibakterijski efekat. Pored toga, pomaže onima sa osteoartritisom i veoma je koristan za žene koje imaju obilnu menstruaciju. Može pomoći u normalizaciji menstruacije i protoka krvi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group