Koštunjavo voće koje je važno za vaše zdravlje

Orašasti plodovi su odlična preventiva za očuvanje zdravlja i lek su za mnoge bolesti. Mnogi od nas ih svakodnevno konzumiraju i vole, a mi vam danas donosimo par činjenica o ovim popularnim grickalicama.

1. Badem

Postoje dve vrste badema: slatki i gorki badem. Slatki se koristi za prehranu, sirov, pržen ili kao dodatak jelima, dok je gorki otrovan i koristi se isključivo za pravljenje esencijalnog ulja.

Bademi su bogati mnogobrojnim sastojcima kao što su magnezijum, fosfor, cink, gvožđe, bakar i kalcijum. Pored toga su dobar izvor vitamina B i E.

Za njih se kaže da su dobri u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i da čuvaju endokrini sistem, kao i da održavaju zdravlje kostiju, podstiču rad štitne žlezde i normalizuju krvni pritisak. Na sve ovo, bademi pomažu kod problema sa stomakom i želudačnom kiselinom - potrebno je samo 3 - 4 badema da vam smire želudac i obezbede vam zdrav i miran stomak.

2. Orah

Orah je kod nas najpopularniji i koristi se za širu upotrebu. Sadrži ugljene hidrate, kalijum, fosfor, belančevine, vitamine B i C, gvožđe, magnezijum i mnoge druge sastojke.

Orah se može koristiti u različitim formama, od kupki, šampona i ulja do čaja. Kao ulje je dobar za kožu, jer je hrani i čuva od opekotina od sunca, kao kupka se koristi za lečenje problema na koži, a takođe je odličan za jačanje kose, pa se od njega može napraviti i kvalitetan šampon. Kao čaj (koji se pravi od orahovog lišća) odličan je za detoksikaciju organizma, varenje, otklanjanje bola u kostima i mnoge druge stvari - maltene za sve. Odličan je i kao zamena za meso uz soju, zbog visokog nivoa proteina (17 - 23%).

3. Brazilski orah

Brazilski orah je preukusna namirnica koju verovatno svi obožavaju da jedu. Bogat je mnogobrojnim sastojcima: gvožđem, fosforom, kalcijumim, kalijumom i magnezijumom.

Utiče na maligna oboljenja i sprečava njihovo nastajanje. Neophodan je za ishranu zbog visokog nivoa metionina - aminokiseline koja je neophodna za sintezu hemoglobina, razgradnju lošeg holesterola i masti, kao i za mišićne kontrakcije; smanjuje rizik od nastanka masne jetre i arterija.

4. Indijski orah

Indijski orah je bogat vitaminima E, K i B1 (koji su jako važni za zdravlje kose, kože i noktiju) i vitaminom C, proteinima, celulozom, bakrom i izvor je polinezasićenih masnih kiselina.

Zbog svojih sastojaka, dobar je u očuvanju kardiovaskularnog sistema i ima antiseptičko, antibakterijsko, antiinflamatorno i povoljno dejstvo na digestivni sistem - čisti creva. Takođe utiče i na smanjenje visokog krvnog pritiska i šećera u krvi - što znači da smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa.

Povoljno utiče i na apsorpciju gvožđa, što ga čini obaveznim u ishrani ljudi koji su anemični, zdravlje kose i proizvodnju melanina u koži.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group