Kako da smršate tokom leta uz ukusne obroke?

Nutricionista objašnjava kako možete izgubiti višak kilograma uz ukusne obroke na najzdraviji način.

Da li ste znali da je leto najbolje vreme za gubitak viška kilograma i masti? Tokom letnjih meseci lakše možemo da kažemo „zbogom“ višku kilograma, jer postoji intenzivnija aktivnost u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, kako je objavljeno u novoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Masačusetsu.

Leto vam pomaže da jedete pravilnije

Zahvaljujući visokim temperaturama, zadovoljavamo se manjim količinama hrane i biramo redovnije i male obroke. Istovremeno, letnja ishrana se sastoji od lako svarljivih namirnica (obično sa malo masti) i često sadrži mnogo ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati dolaze uglavnom iz letnjeg voća, žitarica, testenina i peciva i, naravno, iz sirovog povrća (kao što su sastojci u grčkoj salati) ili tradicionalno kuvane hrane (kao što je pasulj). Takođe, tokom letnjih meseci postoji povećana potreba za lakšim proteinima, kao što su riba i piletina. Uzimajući u obzir navedeno, leto je idealna prilika da se napravi zdrava, potpuna i izbalansirana ishrana koja će nas uvek držati punim energije, a istovremeno će nam zapravo pomoći u nastojanju da izgubimo masnoću.

Doručak

Naš doručak treba da bude lagan obrok, koji će nam obezbediti energiju, a da ne opterećuje varenje. Idealan izbor je hleb ili tost od celog zrna, koji je bogat vlaknima, uz tahini, namirnicu prepunu korisnih masti i magnezijuma koja nam može obezbediti neophodnu energiju za početak dana. Naš doručak možemo da dopunimo voćem, sa potrebnim vitaminima rastvorljivim u vodi.

Ručak

Za ručak preferirajmo salatu ili neko masno povrće – dve dobre alternative za najtopliji deo dana. Možemo dodati hleb ili testenine od celog zrna, pirinač ili krompir, piletinu ili tunjevinu. Specifične kombinacije nude nam potpuniji, laganiji i energičniji obrok, koji nas neće opterećivati.

Večera

Večera je obrok u kome dominiraju proteini kao glavni sastojak. Biramo između piletine, ribe, morskih plodova ili jaja, u količini proporcionalnoj našoj težini i našoj aktivnosti. Dobro je da našu večeru konzumiramo rano uveče, tako da svom telu damo potrebnu količinu vremena za varenje, pre odlaska na spavanje.

Između obroka

Pored voća, možete izabrati tost, tahini, orahe, paradajz i masline. Ove namirnice su bogate zdravim mastima, koje služe pravilnoj metaboličkoj funkciji, a istovremeno usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata. Tako telo lakše reguliše glukozu u krvi i ne mora da povećava proizvodnju insulina. Tahini je, na primer, 100% mleveni susam, koji nudi značajne količine zdravih masnih kiselina, magnezijuma i proteina. Takođe, osim što je ukusan, to je hrana koja usporava osećaj gladi na nekoliko sati.

Šta treba izbegavati?

Zasićene masti, koje su posebno nesvarljive, slatka bezalkoholna pića i alkoholna pića koja su kalorična treba izbegavati. Zasićene masti se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima, kao što su crveno meso, mlečni proizvodi i ulja za kuvanje. Hidrogenizovane masti se nalaze u upakovanoj hrani i mogu se identifikovati čitanjem sastojaka na etiketi svakog proizvoda. Što se slatkih bezalkoholnih pića tiče, njihova konzumacija ne gasi žeđ kao voda, dok je njihov sadržaj kalorija izuzetno visok. Konačno, koliko god da je sastavni deo letnje noći, konzumiranje alkohola mora biti umereno i oprezno, kako zbog naše težine, tako i zbog našeg zdravlja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group