Hrana koja nas nežno ubija

Već znate da povrće, sveži sokovi i ugljeni hidrati mogu da stvore pravo čudo - da poboljšaju zdravlje i raspoloženje i učine vašu kožu i kosu zdravom.

Ali, postoje namirnice koje imaju suprotan efekat: uništavaju zdravlje i pod nepovoljnim okolnostima, čak mogu i da nas ubiju. Neprijatelje morate da upoznate lično, zato hajde da ih otkrijemo u nastavku.

Konzervirana hrana

Hrana u konzervama i limenkama obično se jede u teškim uslovima, kao što je rat ili na dugim putovanjima. Konzerve ne zahtevaju posebne uslove skladištenja i mogu da se jedu mesecima, pa čak i godinama. Dugi rok trajanja obezbeđen je upotrebom raznih konzervanasa koji su štetni za naše zdravlje. Takođe limenke se izrađuju od materijala koji ukoliko upadnu u hranu mogu biti veoma opasni. Ako jedete gotovo jelo u limenci, jednom godišnje tokom porodičnog izleta ništa loše vam se neće dogoditi. Ali, redovno konzumiranje konzervirane hrane zaista nije zdravo.

Margarin

Ova jeftina alternativa maslaca, neprijatelj je broj jedan zdrave ishrane. On sadrži izuzetno opasne trans masti i emulgatore i konzervanse, koji se ne mogu nazvati korisnim. Ove supstance smanjuju odbrambeni sistem organizma, remete metabolizam i povećavaju rizik od raka. Nemojte koristiti margarin u kući i budite oprezni sa pecivom i konditorskim proizvodima.

Suve mešavine za palačinke, peciva, pizze

U prodavnicama se prodaju posebne mešavine u koje sipate mleko ili vodu da biste dobili testo za palačinke i druge pekarske proizvode. Nesumnjivo, oni su laki za korišćenje i štede vreme, ali nažalost, ovim proizvodima se često dodaju trans masti koje poboljšavaju ukus i drugi aditivi. Dakle, umesto da štedite vreme, zaštitite organizam i zamesite testo sami.

Krompir

Verovatno ste iznenađeni da krompir može biti štetan. Čak i naizgled sasvim siguran pire krompir može biti izvor problema za telo. Problem je nepropisno skladištenje krompira. Ukoliko je krompir izložen suncu proizvodi solanine - supstancu koja izaziva poremećaje u nervnom sistemu. Da li ste ikada videli zelenu boju na krompiru? To su tragovi solanina.

Mleko

Još jedan proizvod koji se nalazi na našoj listi može izazvati zabunu. Reč je o nepasterizovanom mleku. U njemu se može naći salmonela, listeria i Ešerihija koli, koje uzrokuju ozbiljnu bolest. Nikada ne konzumirajte mleko sa pijace dok ga ne prokuvate.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group