6 uzroka koji dovode do nedostatka vitamina B12

B12 je jedan od najvrednijih vitamina za naše fizičko i mentalno zdravlje.

To je esencijalni vitamin koji je našem telu potreban, ali ga ne može proizvesti. B12 se nalazi u životinjskim proizvodima, ali se takođe dodaje u neku hranu i dostupan je kao oralni dodatak ili u vidu injekcija.

Nedostatak vitamina B12, bilo zato što ne dobijate dovoljno ili zato što ga telo ne apsorbuje dobro, može izazvati simptome kao što su umor, otežano hodanje, slabost i konfuzija. Ali koji bi mogli biti uzroci ovog nedostatka?

Vegetarijanska ili veganska ishrana

Usvajanje vegetarijanske ili veganske ishrane nudi mnoge zdravstvene prednosti, ali održavanje zdravih nivoa vitamina B12 u telu nije jedna od njih. Važan razlog za to je što naše telo ne može da proizvodi vitamin B12, pa ga moramo unositi ishranom. Stručnjaci ističu i da se ovaj vitamin nalazi gotovo isključivo u proizvodima životinjskog porekla, pa biljne ishrane mogu biti jedan od uzroka nedostatka B12.

Problemi sa crevima

Ljudi koji pate od Kronove bolesti ili celijakije takođe mogu iskusiti nedostatak B12. U normalnim uslovima, vitamin B12 se apsorbuje iz creva, kao i većina drugih hranljivih materija. Stanja koja izazivaju upalu i oštećenje tankog creva, kao što su Kronova bolest i celijakija, mogu narušiti našu sposobnost da apsorbujemo ovaj važan vitamin.

Dijabetes

Povezano naučno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Diabetes and Metabolic Disorders otkrilo je da pacijenti sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2 imaju visok rizik od nedostatka vitamina B12. Metformin, uobičajeni tretman za dijabetes tipa 2, jedan je od lekova koji se izdaju na recept koji ometa apsorpciju B12.

Kontracepcijske pilule takođe mogu dovesti do nedostatka vitamina B12

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, tim naučnika je istražio da li je oralna kontracepcija jedan od uzroka nedostatka vitamina B12 kod žena. Zaključili su da, da, hormonska kontracepcija uzrokuje smanjenje nivoa B12.

Autoimuni poremećaji

Kada se imuni sistem „pokvari“ i počne da napada zdrava telesna tkiva, govorimo o autoimunom stanju. Hronična urtikarija, stanje kože koje karakteriše ponavljajući osip koji svrbi, takođe može biti okidač za nedostatak vitamina B12, zajedno sa tiroiditisom, upalom štitne žlezde koja može dovesti do hipotireoze.

Stres takođe može dovesti do nedostatka vitamina B12

Da li postoji situacija u kojoj stres ne pogoršava stvari? Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline, što može dovesti do toga da oboleli preterano koriste antacidne lekove, što takođe može dovesti do nedostatka vitamina B12.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group