Zašto se sve vreme osećate tako umorno?

Umor, nedostatak energije, pospanost... Postoji mnogo načina da opišete one trenutke kada se osećate toliko umorno da ne možete ništa da uradite.

Da budemo jasni, umor je više od jednostavnog osećaja pospanosti: uključuje komponente koje su fizičke (umor ili slabost), mentalne (nedostatak koncentracije i oštrine) i emocionalne (nedostatak motivacije ili dosada).

Neki uzroci umora mogu biti očigledni, kao što su prehlada ili grip, preopterećenost radom, loša ishrana, stres ili sedeći način života. Druge je teže odrediti i mogu biti uzrokovane zdravstvenim stanjem, godinama ili životnim promenama. Ako se osećate umorno sve vreme bez jasnog razloga, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom da biste proverili da li postoji bilo koji od sledećih problema.

Anemija

Ovo se dešava kada vaša krv ima premalo crvenih krvnih zrnaca, ili te ćelije imaju premalo hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik kroz krvotok. Rezultat je pad nivoa energije.

Žena se oseća umorno tokom radnog vremena u kancelariji

Bolest srca

Bolesti srca mogu uzrokovati da srce manje efikasno pumpa krv i dovede do tečnosti u plućima. Ovo može uzrokovati kratak dah i smanjiti dotok kiseonika u srce i pluća, čineći vas umornim.

Hipotireoza

Nedovoljno aktivna štitna žlezda može izazvati umor i druge simptome, kao što su povećanje telesne težine, slabost, suva koža, osećaj hladnoće i zatvor.

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja će vas ostaviti umornim sledećeg dana. Dve od najčešćih su nesanica i apneja u snu. Sa nesanicom, možda ćete imati problema da zaspite, ostanete zaspali ili dobijete dobar san. Apneju u snu karakterišu pauze u disanju, koje često traju nekoliko sekundi, ili plitko disanje dok spavate. Drugi problemi mogu poremetiti san, kao što je sindrom nemirnih nogu i stanja koja prisiljavaju ponovljene noćne odlaske u kupatilo, kao što su preaktivna bešika ili uvećana prostata.

Lekovi

Neki lekovi mogu učiniti da se osećate umorno, kao što su određeni lekovi za krvni pritisak, antidepresivi , lekovi protiv anksioznosti i antihistaminici.

Žena leži zbog osećaja umora

Hormonalne promene

Umor je čest simptom niskog nivoa hormona kao što je testosteron kod starijih muškaraca i estrogen kod žena tokom menopauze.

Depresija ili anksioznost niskog stepena

Problemi sa mentalnim zdravljem poput depresije ili anksioznosti često uzrokuju nisku energiju.

Sindrom hroničnog umora

Teški produženi umor može biti znak sindroma hroničnog umora, misterioznog poremećaja koji karakteriše dubok umor koji se ne popravlja tokom odmora i može se pogoršati fizičkom ili mentalnom aktivnošću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group