12 misli zbog kojih se osećate nesrećno

Ove jeseni sve ide nekako bezuspešno: bolesni smo, posao ne ide, konobarica je bila bezobrazna u kafiću...tužne misli obuzimaju svu svest! Često se pitamo: „Zašto je ovo moralo da mi se desi?“

Razmislite o ovome: genijalni Stiven Hoking, čak i kada je potpuno paralizovan, nije odustajao i davao je savete, upoređujući depresiju sa crnom rupom:

„Ono što mislim je da crne rupe nisu tako crne kao što izgledaju. Ovo nisu večni zatvori, kako se ranije mislilo. Postoji izlaz iz njih, a možda čak i u drugi univerzum. Ako se osećate kao da ste zarobljeni u crnoj rupi, ne odustajte – postoji izlaz.“

Često se osećamo nezadovoljni mentalnom zamkom u koju upadamo iznova i iznova. Evo nekoliko fraza koje se apsolutno ne smeju izgovoriti, pa čak ni pomisliti:

"Svi žive bolje od mene"

Poređenje sa drugima je kradljivac radosti. Često cenimo živote drugih, a to može ozbiljno da ugrozi naše stanje. Svaka osoba vodi svoju bitku, a ne možete znati za sve nevolje koje se dešavaju u njenom životu. Svako može da pogreši, svako ima svoje mane, neuspesi se jednostavno dešavaju ljudima. Nemate pojma šta se sinoć dogodilo vašoj veseloj koleginici.

"Ja sam greška"

Ne samo da je ovo nepristojno, već i usporava vaš život. Misao potpuno zaokuplja glavu i ne dozvoljava vam da probate nešto novo. Ako mislite: „Pokušala sam, ali ovaj put nisam uspela“, onda se to neće odnositi na vaš karakter ili veštine - samo jedna radnja. Zato se ne plašite da isprobate nove stvari.

"Uvek mi se dešava"

Ne postoje reči koje su otrovnije od „uvek” i „nikad”. Život nije crno-beo, pa se otarasite svih maksimalističkih pogleda. Mnogo je korisnije razmišljati koristeći fraze: „ponovo“ ili „ne još“.

"Neću biti srećan dok..."

Prema psihologu Arijani Mačin, ova štetna misao usporava i čini da živite nesrećni sve do dana kada dođete do cilja. Kada biste naučili da živite u sadašnjosti, bili biste još srećniji kada dobijete ono što želite. Razmislite o tome.

"Mrzim kako izgledam."

U redu je videti nedostatke na svom telu, ali stalno osuđivanje sopstvenog izgleda samo pogoršava vaše mentalno zdravlje. Fokusirajte se na ono što volite kod sebe; postavite ciljeve kojima treba težiti. I ne zaboravite da se pohvalite što ste dobili ono što želite!

"Nisam dovoljno pametna za ovo"

Sasvim je u redu sumnjati u sebe. Ali ako niste stručnjak u određenoj oblasti, to ne znači da ste glupi. Samo imate druga interesovanja.

"Pa, to sam ja"

Niste pokvarena utičnica, iako se očajnički ubeđujete u ovo. Osećaj sopstvene manjkavosti postepeno inficira sve što radite i mislite. To dovodi do činjenice da svaku manju smetnju, poput razbijene šolje, počinjete da opravdavate „pa, to sam ja“, umesto da težite preciznosti i pažnji.

"Ja ne mogu to da uradim"

Da, možete sumnjati i plašiti se novih stvari, ali ne dozvolite da vas strah obuzme. Ponekad kažete da ne možete nešto da uradite a da to niste ni pokušali! Rizikujte, razvijajte se.

"Koga briga za moje mišljenje"

Ako imate povećanu anksioznost, veća je verovatnoća da ćete svoje misli zadržati za sebe. Kada mislite da možete da se pridružite razgovoru, onda nemojte da držite jezik za zubima.

„Nisam zaslužila ovaj uspeh“

Kad god se nešto dobro desi, da li se osećate kao da to ne zaslužujete? Prestanite da ignorišete svoje pozitivne kvalitete: trud, veštinu, dostignuća i sreću.

"Moj život će uvek biti težak"

Ova toksična misao naglašava da problem nikada neće nestati. To ispunjava vaš život nepotrebnom anksioznošću i može dovesti do depresije. Naravno, vašu svest nije tako lako obnoviti, ali rad na sebi će svakako biti vredan uloženog truda.

"Takva sam zbog njega"

Ako osećate da se ne nosite sa svojim životom zbog pritiska drugih ljudi, onda ignorišete odgovornost za svoja osećanja i ponašanje. Da, drugi izazivaju određene emocije u nama, ali samo vi možete birati kako ćete reagovati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group