Depresija "preferira" žene!

Depresija je bolest koja je značajno napredovala poslednjih godina i "muči" sve više ljudi. Nedavna studija Svetske zdravstvene organizacije kaže da će depresija biti jedna od tri najčešće bolesti širom sveta u narednim godinama.

Depresija kao pojam se više vezuje za žene nego za muškarce. Ova činjenica nije slučajna jer je kod žena depresija dvostruko češća od muškaraca i procenjuje se da će 2 od 10 žena patiti od depresije u nekom trenutku svog života. Zašto je to tako?

Biološki faktori - hormonske promene i depresija

Hormonske promene koje se javljaju tokom trudnoće, porođaja, menopauze i menstruacije doprinose povećanju stope depresije kod žena. Ali čak i u mlađim uzrastima, kao što su 15-godišnjakinje, devojčice imaju dvostruko veću učestalost teške depresije nego dečaci istog uzrasta, a ove stope se povećavaju sa godinama.  

Društveni faktori i depresija

Osim bioloških, čini se da i društveni faktori igraju važnu ulogu u nastanku i progresiji bolesti. Višestruka uloga žene u savremenom društvu stvara intenzivan stres i povećana očekivanja od same žene i njenog okruženja. Uloga partnera, supruge, majke i idealizovani uzori koji se promovišu u medijima u kombinaciji sa naporom njenog profesionalnog prestiža je psihički iscrpljuju i čine podložnijom depresiji.

Kako da znamo da li smo depresivni?

Neki od najkarakterističnijih simptoma depresije su opšte depresivno raspoloženje, koje je obično intenzivnije ujutru, nemogućnost koncentracije, poremećaj spavanja i poremećaji u ishrani. Često postoji osećaj fizičkog umora i nedostatka energije. Takođe, osoba može imati loše misli o sebi i imati pesimizam u pogledu svoje budućnosti, npr. „Nisam važan kao čovek, ne zaslužujem ništa“, „Ne mogu ništa da postignem“…

Može li depresija uticati na vaš seksualni život?

Odgovor je da. U stvari, jedan od prvih simptoma depresije – posebno kod žena – često je odsustvo seksualne želje. Ovo je u kontekstu opšteg osećaja letargije i smanjenja opšteg interesa za aktivnosti koje su im u prošlosti pružale zadovoljstvo. Osim smanjene seksualne želje, mogu se javiti poteškoće u postizanju orgazma.

Kako možete da se nosite sa simptomima depresije?

Važno je da kada žena primeti bilo kakve simptome koje liče na depresiju bude aktivna i da se na vreme konsultuje sa psihijatrom ili psihologom da pronađe pomoć u ovoj fazi svog života. Iako je depresija danas „pošast” koja muči mnoge žene, istina je da je to bolest koja se može uspešno lečiti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group