Zašto se u jesen osećamo umornije?

Ostavljajući leto za nama, pozdravljamo jesen i sve promene koje ona sa sobom nosi.

I dok dani polako postaju kraći, možda ćete početi da se borite da ustanete iz kreveta i da se lakše umarate. Niste sami. To je zapravo klasičan slučaj jesenjeg umora.

Jesenji umor je uglavnom uzrokovan nedostatkom sunčeve svetlosti i proteže se do kraja zime. Ako primetite da imate simptome depresije, umora ili problema sa koncentracijom, sigurno imate jesenji umor. Ali koji su glavni uzroci i kako se možete nositi sa tim?

Jesenji umor i promene u ishrani

Kako temperatura pada, naša ishrana se neizbežno menja. Namirnice poput kremastih testenina, tople pite i krepke čorbe su uključene u naš svakodnevni meni. Ali koliko god da su ukusne, ova hrana koja je puna ugljenih hidrata i šećera može učiniti da se osećate pospano. Za više energije, stručnjaci savetuju da jedete nemasne proteine, voće, povrće i složene ugljene hidrate, poput proizvda sa celim zrnom pšenice.

Promene u fizičkoj aktivnosti

Jedna od najboljih stvari u vezi sa jeseni je to što konačno možemo prestati da se pretvaramo da nam je stalo do prirode. Možemo reći stvari poput: „O, voleo bih da idem na planinarenje, ali verovatno će padati kiša. Ostaću kod kuće“. Ali ovo ograničenje u fizičkoj aktivnosti takođe može doprineti osećaju iscrpljenosti. Fizička aktivnost održava fizičku budnost.

Problemi sa spavanjem

Promene vezane za san mogu imati ogroman uticaj na to kako se osećate tokom dana. Za većinu, jesen znači buđenje mnogo ranije ujutru i verovatno kraće  spavanje. Drugi mogu spavati više, ali previše sna može biti jednako štetno za vaš nivo energije. Kao i tokom ostatka godine, stručnjaci preporučuju spavanje oko 8 sati noću i buđenje u isto vreme svakog dana, kako ne biste poremetili unutrašnji sat.

Jesenji umor i sezonski afektivni poremećaj (SAD)

Prečesto se sezonski afektivni poremećaj, ili SAD, tretira kao poremećaj, a prema klinici Mejo, SAD je oblik depresije povezan sa promenama godišnjih doba. I dok neki pate od depresivnih epizoda u proleće i leto, većina ih doživljava tokom jeseni i zime, kada im izlaganje sunčevoj svetlosti postaje sve ograničenije. Simptomi mogu uključivati razdražljivost, hipertenziju, teške ruke i stopala, žudnju za hranom bogatom ugljenim hidratima i depresivna osećanja.

Hronično stanje

Ako osećate da vaš umor prevazilazi uobičajenu sezonsku tromost, postoji mogućnost da se nosite sa zdravstvenim stanjem, kao što je sindrom hroničnog umora ili anemija, zbog čega se osećate iscrpljeno tokom cele godine. Potražite savet lekara da biste utvrdili da li se ovo zaista odnosi na vas.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group