Simptomi soja Omicron: 7 znakova da možda imate novi tip koronavirusa

Novi soj Covid-19 nije mnogo sličan prethodnom. Doktori otkrivaju kako ga razlikovati po prvim simptomima.

Svet je uznemirila vest o novom soju korona virusa, koji su stručnjaci nazvali „omikron“ po jednom od slova grčkog alfabeta. Sada su naučnici fokusirani na to da saznaju više o sličnostima i razlikama sa već poznatim sojevima, ali su lekari već naveli nekoliko ranih simptoma bolesti kako biste u slučaju bolesti mogli razumno proceniti rizike.

Dr Anželik Kutze je prva počela da deli sa masama detaljne informacije o omikronskom soju koronavirusa. Anželik tvrdi da su simptomi vezani za omikron koji su se mogli pratiti bili "ekstremno blagi" i da nisu zahtevali hospitalizaciju. Govoreći za BBC 28. novembra, Anželik je rekla da je videla pacijenta koji je imao neobične simptome koji su se razlikovali od onih koji se obično povezuju sa delta sojom, najčešćim sojem u ovoj varijanti danas. Prema njenim rečima, 33-godišnji pacijent rekao je lekaru da je bio „veoma umoran poslednjih dana“.

Nekarakteristično, pacijent je primetio „upaljeno grlo“ umesto akutnog bola i blago povišenu temperaturu umesto groznice. Pored toga, još uvek nije primećen pad nivoa kiseonika u krvi kod zaraženih novim sojem. Stoga, Anđelikinim pacijentima nije bila potrebna hospitalizacija i oporavljali su se kod kuće.

Vredi napomenuti da se njena zapažanja zasnivaju na veoma malom broju slučajeva, uglavnom praćenih kod mladih ljudi i jednog deteta, a stručnjaci su zabrinuti zbog velikog broja mutacija u novom soju, koji tek treba da bude temeljno proučen.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će biti potrebne nedelje da se shvati kako bi nova opcija mogla da utiče na dijagnozu bolesti, terapiju i proces vakcinacije. Prema preliminarnim podacima SZO, novi soj ima visoku sposobnost širenja i nosi povećan rizik od ponovne infekcije. Slučajevi zaraze su identifikovani u nekim afričkim zemljama (u Južnoj Africi sada ima oko 150 zaraženih), Hong Kongu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Belgiji, Češkoj, Italiji, Australiji, Izraelu.

Lekari su ranije identifikovali sledeće simptome za infekciju omikronskim sojem koronavirusa:

  • ekstremni umor
  • bolovi u telu
  • glavobolja
  • upaljeno grlo
  • curenje iz nosa
  • povećano znojenje noću

Jedan od razloga za razliku sa delta varijantom mogu biti promene u načinu interakcije virusa sa imunim ćelijama. Mnogi uobičajeni simptomi koronavirusa, kao što su groznica ili curenje iz nosa, uzrokovani su prvenstveno imunološkim odgovorom na infekcije, a ne direktnim oštećenjem uzrokovanim virusima ili bakterijama. Razlike u imunološkim odgovorima takođe mogu da objasne zašto dve osobe ne moraju nužno da dožive iste simptome ako su zaražene istim sojem.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group