Kontraceptivi: 6 glavnih prednosti (osim kontracepcije)

Kada čujete pitanje, "čemu služe kontraceptivi?" vaša prva pomisao je verovatno da sprečite trudnoću. Iako je ovo njihova glavna namena, ove pilule možete koristiti i u nekontraceptivne svrhe.

Zovemo ih kontraceptivnim pilulama, ali ih mnogo puta koristimo kao hormonske pilule. Ženske hormone kontrolišu hipofiza, štitna žlezda, nadbubrežne žlezde i jajnici, a ako bilo šta od njih ne funkcioniše dobro, može doći do neravnoteže. U nastavku predstavljamo još šest razloga zašto bi vaš ginekolog mogao da vam preporuči kontraceptive.

1. Kontraceptivi pomažu kod predmenstrualnog sindroma (PMS)

Preko 90% žena doživljava simptome PMS-a obično nedelju ili dve pre menstruacije, što može uključivati umor, promene raspoloženja, razdražljivost, nadimanje i osetljivost grudi. I obično su uzrokovani promenom hormona. Nije da žena ima visok ili nizak nivo ovih hormona, već promena ili pad hormona. Pošto pilula obezbeđuje stalnu dozu estrogena i progesterona tokom celog meseca, može pomoći u smanjenju hormonske fluktuacije koja izaziva PMS.

2. Pomažu kod simptoma endometrioze

Endometrioza je benigno stanje, za koje se procenjuje da se javlja kod otprilike 10-15% žena u reproduktivnom dobu. Kod endometrioze, tkivo koje normalno raste unutar materice i izlučuje se tokom menstruacije takođe raste izvan nje, obično u jajnicima, crevima i bešici. Ovaj višak tkiva izaziva oticanje, upalu i ožiljke, što dovodi do ekstremnog bola. Kontraceptivne pilule mogu smanjiti težinu mesečnih menstrualnih simptoma, a za one sa endometriozom, migracije i rasta tkiva materice. Sve ovo doprinosi manjem bolu.

3. Pomažu u lečenju akni i rasta kose

Bubuljice se često mogu lečiti pilulama za kontrolu rađanja. Isto važi i za nekoliko "zalutalih" dlačica koje se mogu pojaviti na vašoj bradi. Ova dva poremećaja često su uzrokovana viškom androgena vrste hormona kao što je testosteron u telu. Kada uzimate kontraceptivne pilule, jetra proizvodi protein koji sprečava testosteron da lebdi u krvotoku, smanjujući akne i neželjeni rast dlaka.

4. Štit protiv inflamatorne bolesti karlice

Inflamatorna bolest karlice je polno prenosiva infekcija ženskih reproduktivnih organa. Obično je uzrokovana infekcijom, u kojoj se patogeni šire iz vagine i grlića materice do gornjih delova ženskog reproduktivnog sistema. Ako se ne leči, može izazvati hronični bol u karlici ili neplodnost. I dok pilula za kontrolu rađanja ne štiti od polno prenosivih infekcija, može pružiti zaštitu zgušnjavanjem cervikalne sluzi, što otežava ulazak inficiranih bakterija u matericu, jajovode ili jajnike.

5. Mogu pomoći kod sindroma policističnih jajnika

Normalno, žensko telo oslobađa najmanje jedno jajašce u svakom ciklusu, ali kod sindroma policističnih jajnika, ove zrele jajne ćelije se ne oslobađaju i umesto toga ostaju u jajnicima, što može dovesti do neplodnosti. Pošto je hormonska neravnoteža u korenu ovog problema, pilule za kontrolu rađanja mogu pomoći u regulisanju hormona tako da telo oslobađa jajne ćelije na vreme i održava redovan menstrualni ciklus.

6. Može vam pomoći da se opustite u perimenopauzi

Obično se kontracepcija direktno odnosi na žene u reproduktivnom dobu, ali kontraceptivne pilule mogu malo olakšati prelazak u menopauzu. One pomažu u regulisanju i balansiranju nivoa hormona, a takođe pomažu u lečenju simptoma menopauze kao što su talasi vrućine, noćno znojenje i neredovni menstrualni ciklusi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group