Kako da izbegnete glavobolju izazvanu radom na računaru

Našu današnjicu čini česta upotreba računara.

Iako vam zvuči kao laž, ova navika nam može ozbiljno narušiti zdravlje. Bilo da koristite računar na poslu ili u slobodno vreme igrajući igrice, vrlo je moguće da ste osetili više puta simptome umora, svraba i suvih očiju, zatim osetljivost na svetlost, dupli vid, ali ono što se najčešće oseti kada ste više sati pored računara jeste glavobolja. Ovaj bol direktno je povezan sa naporom kojem izlažemo oči dok gledamo u monitor kompjutera.

Ukoliko je nemoguće da smanjite upotrebu računara (recimo da se vaš posao zasniva na radu na njemu), znajte da postoje male "cake" kako da se rešite bola.

Položaj monitora

Stavite monitor računara direktno ispred sebe. On treba da se nalazi na minimum pedeset centimetara udaljenosti od vaših očiju. Gornji deo monitora treba da bude u nivou očiju ili čak malo nadole, kako biste, dok radite, gledali naniže u odnosu na računar. Ukoliko morate da se približite previše kako biste nešto pročitali, bolje je da povećate font teksta.

Odmaknite monitor od prozora

Monitor ne treba nikada da se nalazi blizu izvora svetlosti. Razlog je taj da razlika između svetlosti koju emituje monitor i one prirodne, može uzrokovati problem sa vidom, a onda glavobolju.

Neka monitor bude uvek čist

Jako je vašno da čistite prašinu sa monitora redovno, svakodnevno po mogućstvu, jer prašina smanjuje kontrast i čini da se javlja odsjaj, koji povećava umor očiju.

Odmarajte oči

Da li ste nekada čuli za pravilo 20-20-20? Radi se o tome da na svakih 20 minuta treba da odmarate oči odvraćajući ih od kompjutera i gledajući nekih 20 stopa u daljinu (približno 6m), najmanje 20 sekundi. Preporučljivo je da na svakih sat vremena pravite pauzu pri radu na kompjuteru u trajanju od pet minuta. Za to vreme možete raditi neke druge stvari: telefonirati, razvrstavati dokumentaciju, otići do toaleta... ukoliko je to moguće, opustite se i zatvorite oči na kratko.

Trepćite

Treptanje služi da podstakne oko da suzi i samim tim se oko osvežava. Kada gledamo u monitor, najčešće ne trepćemo ili bar ne onoliko često koliko bi trebalo. Kako biste to izbegli, fokusirajte se na to da trepćete. Time ćete izbeći glavobolju prouzrokovanu suvoćom oka. Ukoliko vam nikako ne ide, u apotekama možete naći takozvane veštačke suze za vlaženje oka.

Masirajte oči

Nežno masirajte u trajanju od deset sekundi gornji deo kapaka. Potom, deset sekundi masirajte predeo ispod oka. Ovim ćete podstaći suzne žlezde da rade, izbeći ćete suvoću očiju, a samim tim i glavobolju.

Koristite odgovarajuće naočare i sočiva

Ukoliko koristite naočare ili sočiva za vid, uverite se da je dioptrija prilagođena radu na računaru. Većina sočiva nije adekvatna za rad na kompjuteru, već su napravljena za čitanje knjiga. Ukoliko uložite malo više novca i kupite adekvatne naočare, uštedećete pare za analgetik. U prevodu, neće vas boleti glava.

Ukoliko vam nijedan od ovih malih saveta ne pomaže, možda je vreme da posetite lekara, jer postoji šansa da je bol u glavi prouzrokovan nečim drugim.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group