5 važnih stvari koje vaše ruke mogu otkriti o vašem zdravlju

Od dužine vaših prstiju, do snage vašeg stiska, vaše ruke mogu ukazivati na različite potencijalne rizike za niz patoloških zdravstvenih stanja.

Lekari često pregledaju ruke u potrazi za važnim tragovima za opšte zdravlje, tražeći tragove za stvari poput cirkulacije krvi ili mogućih hormonskih poremećaja.

U nastavku ćete pronaći 5 važnih stvari koje vaše ruke mogu otkriti o vašem zdravlju.

Šta dužina vaših prstiju može da kaže o vašem zdravlju

Žene koje imaju duži kažiprst od domalog, što je češće kod muškaraca, imaju dvostruko veći rizik od razvoja osteoartritisa u kolenima, prema povezanoj naučnoj studiji. Mogući uzrok za ovo, prema naučnicima, je nizak nivo estrogena. U isto vreme, ista osobina je povezana sa višim atletskim performansama i verbalnom agresijom kod oba pola.

Snaga vašeg stiska

Slab stisak može ukazivati na niz patoloških stanja. Naime, prema relevantnim naučnim istraživanjima u kojima je učestvovalo 140.000 odraslih iz 17 zemalja, to je povezano sa većim rizikom od srčanog ili moždanog udara i manjim šansama za preživljavanje. Istraživači su otkrili da je snaga stiska dobar pokazatelj ukupne snage mišića i kondicije, preporučujući trening snage i aerobne vežbe za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Mokri dlanovi

Ako vam se dlanovi mnogo i često znoje, to može biti simptom menopauze ili bolesti štitne žlezde, kao i hiperhidroze, u kojoj prekomerno aktivne znojne žlezde proizvode mnogo više znoja nego što je potrebno.

Šta drhtanje ruku može da kaže o vašem zdravlju?

Drhtanje ruku ukazuje na različite faktore, kao što je konzumiranje previše kofeina ili se može javiti kao nuspojava određenih lekova, kao što su antidepresivi. Ali drhtanje jedne ruke može biti rani znak Parkinsonove bolesti ili esencijalnog tremora, neurološkog poremećaja koji uzrokuje nekontrolisano drhtanje i koji zahteva medicinski tretman.

Boja noktiju

U srodnoj studiji, naučnici su proučavali 100 pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolešću, otkrivši da je kod njih 36 odsto osnova noktiju bila bela, a gornji deo braon. Simptom je verovatno posledica povećane koncentracije određenih hormona i hronične anemije, karakteristika hronične bolesti bubrega. Odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite sličan simptom ili vertikalnu braon liniju na noktima, što može biti znak melanoma, oblika raka kože.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group