5 efikasnih načina da se brzo oslobodite stresa

U životu postoje trenuci kada sve krene naopako: problemi na poslu, napetost sa partnerom, nedostatak novca...

Dok kao veverica u kavezu, pokušavate da život vratite u normalu, vaši nervi su uznemireni i napeti poput strune. Stanite na trenutak i probajte jednu od ovih metoda brzog opuštanja. One vam neće oduzeti mnogo vremena, ali će vaše raspoloženje odmah biti popravljeno, a stres eleminisan.

Topla kupka sa eteričnim uljima

Kada ispunjena toplom vodom - jedan je od najpovoljnijih i najefikasnijih načina za ublažavanje stresa kod kuće. Sve što je potrebno jeste da pripremite toplu kupku i legnete u kadu. Za brže opuštanje preporučujemo da na nekoliko minuta potopite glavu u vodu, tako da na površini ostanu samo oči, usta i nos. Tako ćete se zaštitite od spoljne buke i opustite se brže. Ne zaboravite da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja. Najbolji opuštajući efekat na nervni sistem ima ulje lavande, narandže, bergamota ili nane. Budite oprezni: voda ne bi trebalo da bude previše vruća, u suprotnom može da utiče na kardiovaskularni sistem. Optimalna temperatura vode bi trebalo da bude 37-38 stepeni.

Meditacija

U istočnim kulturama, meditacija je glavni metod rešavanja stresa i stvaranja unutrašnje harmonije. Zašto ne bismo probali? Za meditaciju biće vam potrebno osamljeno mesto gde vas niko i ništa neće uznemiravati. Ako dozvoljavaju vremenske prilike, meditirajte u mirnom delu parka ili pored reke. Zauzmite najudobniji položaj (nije nužno sedeti u položaju lotosa), dišite duboko i ravnomerno, maksimalno opuštajući mišiće. Fokusirajte se na proces disanja, obraćajući pažnju na udisaje i izdisanje. Tokom meditacije, pokušajte da se ne pomerate. Možete izgovarati monotone glasove, kao što je "Mmmm", ali to nije obavezno. Nakon samo 5-10 minuta meditiranja osetićete se mnogo smirenije i opuštenije.

Neuromuskularna relaksacija

Ovaj metod relaksacije se često koristi tokom seanse hipnoze, ali je takođe dobar da se oslobodite stresa kod kuće. Zauzmite udoban položaj. Najbolje je da legnete na pod, a takođe možete sedeti u udobnoj stolici. Isključite TV i muziku i budite u potpunoj tišini 15-20 minuta. Zatvorite oči i počnite mentalno da opuštate svaki mišić u vašem telu. Zamislite kako su vam noge tople i teške i kako ih ne možete podići sa poda. Onda uradite to isto sa rukama. Onda zamislite kako se celo vaše telo opušta. Prvo opustite vrat i lice, vilicu a zatim i ostatak tela. Držite ovu poziciju nekoliko minuta, pokušavajući da se ne pomerate. Završite sesiju protezanjem kao da ste se upravo probudili.

Agresija

Ovaj metod je dobar ukoliko ste iz nekog razloga veoma nervozni i ljuti. Ako agresiju ne izbacite iz sebe, ona će izazvati veliku štetu vašem zdravlju: emocije mogu dovesti do nervnog sloma i pojave psihosomatskih bolesti. Nije potrebno da bes iskažete prema kolegama ili rođacima, već uzmite jastuk koji predstavlja osobu koja vas je naljutila. Svakim potezom i udarcem u jastuk osetićete kako negativna energija polako nestaje. Postoji još jedan dobar način da se oslobodite loših emocija, ali za ovo vam je potrebna glumačka sposobnost i dobra mašta. Zamislite da je vaša leva ruka iznenada izgubila kontrolu: ona se kreće apsolutno haotično, ne možete njome da upravljate. Što više "divljih" pokreta – sve će biti bolje! Sada zamislite da se to isto dešava sa vašom desnom rukom. Zatim - sa nogama i telom. Mašite rukama i nogama, brzo pomerajte karlicu i druge delove tela. Posle 5 minuta, zaustavite i dah. Efekat ovog "Divljeg plesa " je neverovatan! Uzgred, ovu vežbu je najbolje da radite u potpunoj privatnosti. U suprotnom postoji opasnost da vam ukućani predlože psihijatra.

Kućni ljubimci

Mačke, psi, konji i druge životinje vam mogu pomoći da smanjite stres. Ako imate kućnog ljubimca, uzmite ga u naručje i igrajte se sa njim omiljenim igračkama. Ako još uvek niste nabavili ljubimca, nahranite životinje lutalice, ili idite u sklonište: uvek postoji potreba za volonterima. Na ovaj način ne samo da se možete opustiti i ukloniti stres, već ćete uraditi stvarno dobru i plemenitu stvar. A ko zna, možda ćete pronaći i najboljeg prijatelja za ceo život.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group