4 razloga zbog kojih vaš ciklus nije isti svakog meseca, prema stručnjacima

Postoje žene koje nisu suočene sa iznenađenjima, u vezi sa poglavljem "mesečni ciklus". Datum i nivo bola su uvek konstantni.

Ali ovo se ne odnosi na sve. Većina nas doživljava promene tokom ciklusa, teške grčeve ili promene iz jednog u drugi period. Iako je to normalno, to ne znači da nema objašnjenja za promene. Sve što se dešava u telu nije slučajno. Predmenstrualni simptomi su posledica povećanja progesterona i estrogena, ali dnevne navike utiču na njihovu veličinu.  

Ako primetite iznenadne jake grčeve, promene apetita i umor, najverovatnije to nije samo zbog početka menstruacije, već zbog „grešaka“ koje činite, a da toga niste ni svesni.

Ne spavate onoliko koliko bi trebalo i menstruacija vam se sveti

Adekvatan san je neophodan iz desetina razloga. Jedan je da vašem telu treba više odmora i neće biti pod stresom ako ga imate u režimu spavanja. Ali glavna stvar je da kada ne spavate, hormoni se menjaju i menstruacija postaje nestabilnija.

Jedete puno prerađene hrane

Znamo koliko su utešni hamburgeri, pomfrit i pica, ali što više šećera i brašna konzumirate tih dana, to je veća upala u telu. Pokušajte da se fokusirate na voće, povrće, integralne žitarice, ali i na probiotike koji održavaju PH tela stabilnim.

Previše stresa (i na period utiče)

Stres može uticati na tok i trajanje menstruacije. Čak i da je natera da nestane. Ako je to slučaj, morate pronaći načine da se opustite što je više moguće. Meditacija, čitanje i što manje listanja vesti.

Indikacija zdravstvenog stanja

Ako primetite da su poslednje 3 menstruacije imale značajne promene u odnosu na prethodne, poput jako obilnog krvarenja, potrebno je da se obratite svom ginekologu.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group