Zašto mango treba jesti češće

Mango ima tako dobar ukus, da zaboravljamo koliko je u stvari zdrav...

Saznajte kako vam „kralj voća“ može pomoći sa poboljšanjem zdravlja, jačanjem imuniteta i odbranom organizma od kancerogenih ćelija.

1. Sprečava nastanak raka

Istraživanja su pokazala da antioksidanti koji se nalaze u mangu mogu pomoći kod sprečavanja nastanka raka debelog creva, leukemije, raka dojke i prostate. Ti antioksidansi su: kvercetin, isokvercetin, astragalin, fisetin, galna kiselina i metilgalat, kao i mnoštvo enzima.

2. Smanjuje nivo holesterola

Visoka količina vlakana, pectina i vitamina C pomažu kod smanjivanja nivoa holesterola u krvi, a pogotovo lipoproteine male gustine.

3. Čisti kožu

Mango se može koristiti i spolja i iznutra (konzumiranjem) za poboljšanje izgleda kože. Mango otvara začepljenje pore i eliminše bubuljice i akne.

4. Poboljšava zdravlje očiju

Jedna čaša seckanog manga sadrži 25% potrebne dnevne količine vitamina A, koji je potreban za dobar vid. On sprečava noćno slepilo i simptom suvih očiju.

5. Alkalizuje celo telo (smanjuje kiselost organizma)

Vinska kiselina, jabučna kiselina i deo citrusne kiseline koje se mogu pronaći u ovom ukusnom voću pomažu kod alkalizacije čitavog organizma.

6. Može pomoći kod dijabetesa

Listovi manga mogu pomoći kod normalizovanja nivoa insulina u krvi. Najbolji lek za to je prirodan koji možete napraviti kod kuće. Potopite listove manga u vodu i ostavite ih na ringli dok voda ne proključa. Zatim ih ostavite preko noći u toj vodi, paje procedite. Tu vodu pijte svakog jutra.

Mango takođe ima relativno nizak glikemijski indeks - između 41 i 60, pa konzumiranje ovog voća ne može mnogo podići nivo šećera u krvi.

7. Poboljšava seksualni život

Mango je dobar izvor vitamina E. Iako je popularna veza između libida i vitamina E kreirana zbog pogrešne generalizacije eksperimenata na pacovima, dalje istraživanje je pokazalo da izbalansirani i određeni unos ovog vitamina zaista pomaže.

8. Poboljšava varenje

Papaja nije jedino voće koje sadrži enzime za sagorevanje proteina iz hrane. Postoji određeno voće, uključujući i mango koje ima ovu zdravu sposobnost. Vlakna iz manga takođe pomažu kod varenja i eliminaciji.

9. Sprečava srčani udar

Sok napravljen od zelenog manga, malo vode i zaslađivača može pomoći kod opuštanja tela i prevencije od pregrejavanja. Sa gledišta ajurvede, razlog zbog kojeg ljudi često dobijaju diuretičke probleme i osećaju umor tokom posete zemalja u ekvatorijalnoj klimi jeste zato što „jaka sunčeva energija“ prži njihovo telo, tačnije mišiće.

10. Podiže imuni sistem

Velike količine vitamina A i C u mangu, plus 25 različitih vrsta karotenoida održavaju imuni sistem jakim i zdravim.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group