Šta jesti za doručak: 6 namirnica koje okrepljuju kao kafa

Alternativni načini za buđenje tela!

Praznici se bliže kraju, što znači da je vreme da se vratite u stvarnost i izađete iz hibernacije. Rano jutarnje buđenje samo po sebi nije lak zadatak, što dodatno otežava poremećen režim posle praznika, dok nedostatak dnevne svetlosti direktno utiče na cirkadijalni ritam organizma i kvalitet sna.

Naravno, da biste se lakše probudili ujutru, pre svega, morate razumeti uzroke stalne pospanosti i izgraditi pravi režim. Međutim, biće potrebno vreme da se normalizuje režim i biće vam potrebna energija i produktivnost vrlo brzo. Reći ćemo vam koji proizvodi osim kafe će vam pomoći da se brzo razbudite i napunite energijom za naredni dan.

Čaša vode

Jedan od najčešćih uzroka pospanosti je dehidracija. Ponekad, da biste se probudili i pomogli telu da se prilagodi radu, dovoljno je popiti čašu vode. Da biste udvostručili zdravstvene prednosti vode, dodajte krišku limuna, jabukovo sirće ili svoje omiljeno bobičasto voće.

Gorka čokolada

Parče tamne čokolade može zameniti čašu jake kafe. Kofein i teobromin u kakau doprinose blagom porastu budnosti i povećanju koncentracije. Kakao takođe stimuliše porast endorfina, poznatih i kao hormoni sreće, pa će vam komadić tamne čokolade ne samo dati energiju, već će vam pomoći i da se osvežite ujutru.

Citursno voće

Pomorandže, mandarine, limun i grejpfrut bogati su vitaminom C i trenutno razbuđuju telo, pune ga energijom i aktiviraju mozak. Sama aroma citrusa može da okrepi i oraspoloži, a dugoročno će citrusi pomoći da se ojača imuni sistem i nadoknadi sezonski nedostatak vitamina.

Orašasti plodovi

Mala šaka orašastih plodova - lešnika, badema ili pistaća - napuniće telo hranljivim materijama i utoliti glad. Orašasti plodovi takođe stimulišu rad mozga, imaju odličan okrepljujući efekat i sadrže biotin koji stimuliše proizvodnju energije.

Bobice

Maline, kupine, borovnice, crne ribizle, jagode i druge bobice deluju kao prirodni stimulans koji ne samo da ne šteti telu, već ga ispunjava i korisnim vitaminima i mikroelementima.

Matcha ili zeleni čaj sa limunom

Nije tajna da bilo koji čaj okrepljuje kao i kafa. Čaj, uključujući zeleni, sadrži kofein i korisne antioksidante, a kada se kombinuje sa kriškom limuna, ovaj napitak može pomoći u podizanju energije i poboljšanju raspoloženja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group