Šta će se dogoditi sa vašim telom ako svakog jutra pijete slanu vodu na prazan stomak?

Najneophodniji sastojak za život je voda.

Važna je za metabolizam, transport komponenti u i iz ćelije, ćelijsku homeostazu, regulaciju temperature i funkciju cirkulatornog sistema.

Lekari više puta naglašavaju važnost konzumacije i to je glavni razlog zašto su se pojavili povezani wellness trendovi. Osim vode za piće sa jabukovim sirćetom, limunovim sokom i koka-kolom, stručnjaci predlažu da se svakog jutra, na prazan stomak, pije čaša slane vode.

Slana voda svakog jutra: njene prednosti

Iako svi znamo koliko je važno piti dovoljno vode, mnogi ljudi ne znaju da električno naelektrisani minerali – poznatiji kao elektroliti – takođe igraju ključnu ulogu u hidrataciji, na ćelijskom nivou. Telo odrasle osobe se sastoji od oko 60% vode.

Bez dovoljno vode, ćelije jednostavno ne mogu pravilno da funkcionišu i zahtevaju električni naboj da bi održale ispravnu ravnotežu tečnosti unutar i izvan svojih membrana. Elektroliti (so je jedan od najvažnijih) takođe pomažu u pokretanju nervnog sistema i mišića, kao i u održavanju uravnoteženog pH nivoa i normalnog krvnog pritiska.

Ako ste dehidrirani ili vaše telo nema dovoljno elektrolita, možete osetiti slabost mišića, zatvor, razdražljivost i glavobolju. Međutim, iako su elektroliti važni, nije neophodno da ih dodajete u svaku čašu vode koju pijete.

Idealno je izaberati so bogatu mineralima (idealna je himalajska so) ili kesicu sa elektrolitima. Slana voda povećava nivo energije. Mnogi tvrde da vas slana voda svakog jutra hidrira bolje od obične vode jer je voda za piće lišena minerala koje sadrži so.

Takođe, profesionalni sportisti biraju da piju slanu vodu nakon treninga.

Kada možete piti slanu vodu osim ujutru?

1. Kada putujete, posebno ako ulazite u avion, jer zbog velike nadmorske visine i niske vlažnosti može doći do dehidracije u vašem telu.

2. Ako se ne osećate dobro i izgubili ste mnogo tečnosti, moraćete da napunite svoje telo sa puno vode i elektrolita.

3. Ako ste pili alkohol, dobro je da pijete slanu vodu, i pre spavanja i kada se probudite.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group