Nova studija otkriva koje voće "podiže" naše raspoloženje

Zdrava ishrana, bogata voćem i povrćem, blagotvorna je za našu psihu i nudi bolji kvalitet života.

Ipak, istraživači tvrde da postoji voće koje izuzetno snažno i brzo utiče na naše mentalno zdravlje. Nedavna studija objavljena u British Journal of Nutrition posmatrala je efekte konzumiranja kivija i vitamina C na raspoloženje i koliko brzo su učesnici iskusili poboljšanja.

Studija je otkrila da je konzumiranje kivija poboljšalo raspoloženje nakon četiri dana, pri čemu je efekat na vitalnost i raspoloženje bio nešto jači u poređenju sa onima koji su uzimali suplemente vitamina C.

Ovo naglašava važnost vitamina C za mentalno zdravlje i sugeriše da bi dobijanje ove hranljive materije iz dobrih izvora hrane mogao biti najefikasniji metod. Kivi je jedno od mnogih voća koje nudi brojne zdravstvene prednosti. Pored sadržaja vlakana, kalijuma i vitamina E, ima relativno visok nivo vitamina C.

Vitamin C je esencijalni nutrijent za funkciju imunog sistema i zarastanje rana. Prethodne studije pokazuju da dodaci vitamina C i voće bogato vitaminom C mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Za ovu konkretnu studiju, istraživači su pretpostavili da vitamin C može uticati na raspoloženje i zdravu funkciju mozga. Bili su radoznali kako konzumiranje voća može uticati na mentalno zdravlje tokom vremena. Nalazi istraživanja nam pomažu da vidimo da ono što jedemo može imati direktan uticaj na to kako se osećamo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group