Kuvanje kod kuće: jednostavno, zdravo i ukusno!

Kamen temeljac zdrave ishrane je jesti hranu koja je što je moguće bliža načinu na koji ju je priroda napravila...

To znači zameniti prerađenu hrane integralnom (kad god je to moguće) i jesti puno povrća i zdravih izvora proteina. Ovo ne znači da morate da provodite sate i sate u kuhinji kombinujući stotine različitih sastojaka i isprobavajući recepte koje ste pokupili negde usput. Naprotiv - jednostavna jela su često najukusnija.

Kuvanje kod kuće može da vam oduzme mnogo manje vremena nego da stalno odlazite negde vani u potrazi za kvalitetnim obrokom. Postoji mnogo brzih, jednostavnih i zdravih obroka koje možete skuvati kod kuće za manje vremena nego što je potrebno da putujete u restoran ili čekate isporuku.

Kuvanje kod kuće je takođe odličan način da provedete vreme sa drugima, i ne morate da budete iskusan kuvar. Bez obzira na vaše sposobnosti ili iskustvo, možete naučiti da pripremate brza i zdrava jela koja mogu imati stvarne koristi za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Kuvanje sa drugima je takođe odličan način da provedete kvalitetno vreme i naučite nove veštine zajedno.

Mlada žena priprema hranu u kuhinjiphoto: Envato

Nemojte misliti da svaki obrok morate da pravite kod kuće. Kuvanje kod kuće samo nekoliko puta nedeljno je odličan start. Što više sami pripremate obroke, to ćete imati i više uspeha. Na kraju ćete možda otkriti da ručak u restoranu ili naručivanje postaje povremena poslastica, a ne norma.

Počnite sa svežim, zdravim sastojcima. Pečenje slatkih grickalica i kolačića je dobro s vremena na vreme, ali je verovatno najbolje posmatrati to kao povremenu poslasticu jer ovakve stvari ne pružaju veliku hranljivu vrednost. Slično tome, dodavanje previše šećera ili soli može pretvoriti zdrav domaći obrok u nezdrav. Da biste bili sigurni da su vaši obroci i ukusni i dobri za vas, počnite sa zdravim sastojcima i začinite ih kvalitetnim začinima, a ne šećerom ili solju.

Neka bude jednostavno. Kuvajte na pari ili dinstajte povrće, ispecite ribu ili piletinu na roštilju, dodajte začinsko bilje, začine ili neki zdrav sos. Jednostavno kuvanje može biti ukusno i brzo. Sjajno je imati i ostatke koji se mogu koristiti za brz i lak ručak ili večeru sledećeg dana.

Kada pravite stvari kao što su pirinač ili testenina, kuvajte najmanje duplu količinu koja vam je potrebna i čuvajte je u frižideru da biste je koristili sa drugim jelima. Zamrzavanje ostataka takođe može osigurati da imate domaći obrok pri ruci kad god nemate vremena ili jednostavno ne želite da kuvate.

Zdrava hrana skuvana u domaćim uslovimaphoto: Envato

Napravite zamene za zdravije obroke. Pecite umesto da pržite. Zamenite so sa belim ili crnim lukom u prahu. Smanjite šećer koji se zahteva u većini recepata za 1/3 do 1/2 ili koristite prirodnu alternativu šećera kao što je stevija. Povećajte nemasno meso i povrće u čorbi. Birajte verzije testenine i hleba od celog zrna i zamenite belo brašno kada pečete da biste unosili više vlakana.

Nabavite zalihe omiljenih namirnica. Sastojci kao što su pirinač, testenina, maslinovo ulje, začini, brašno su osnovni sastojci koje ćete verovatno redovno koristiti. Držanje konzervi tunjevine, pasulja, paradajza i kesa smrznutog povrća pri ruci može biti od pomoći u pripremanju brzih obroka kada nemate vremena.

I na kraju, dajte sebi malo slobode i ne budite previše kritični. U redu je da zapalite pirinač ili prekuvate povrće. Nakon nekoliko pokušaja biće lakše, brže i ukusnije!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group