Koji dodatak ishrani smanjuje agresivno ponašanje za 28%

Riblje ulje je veoma bogato omega-3 masnim kiselinama EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje su važne za ljudsko zdravlje.

One pomažu u prevenciji srčanih bolesti, štite zdravlje kostiju i sprečavaju neke oblike raka. Posebno, nova studija otkriva da ovi suplementi smanjuju agresiju bez obzira na starost ili pol.

„Mislim da je došlo vreme da se primeni suplementacija omega-3 masnim kiselinama kako bi se smanjila agresija, bilo da je okruženje zajednica, klinika ili zatvorski sistem“, rekao je Adrijan Rejn, neurokriminolog i glavni autor studije koja je objavljena u časopisu „Aggression and Violent Behavior“.

„Omega-3 nije magični metak koji će rešiti problem nasilja u društvu. Ali može li pomoći? Na osnovu ovih nalaza, čvrsto verujemo da može i treba da počnemo da delujemo na osnovu novih saznanja koje imamo“, rekao je on.

U prošlosti, drugi naučnici su takođe ukazivali na korelaciju između omega-3 i nasilnog ponašanja. Godine 2001. dr. Džozef Himblen, viši klinički istraživač u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), objavio je studiju koja je otkrila korelaciju između konzumiranja puno ribe (bogat izvor omega-3) i niže stope ubistava. Univerzitet Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu vodio je 2002. godine još jednu studiju u kojoj su britanski zatvorenici dobijali dodatke ishrani koji su uključivali vitamine, minerale i masne kiseline. Istraživači su otkrili da su zatvorenici koji su primali suplemente bili manje nasilni i asocijalni.

Pored ispitivanja uticaja omega-3 suplemenata na agresiju, istraživači nove studije želeli su da utvrde da li je omega-3 efikasna za sve oblike agresije. U psihologiji se pravi razlika između „reaktivne“ agresije – neposrednog odgovora na uočenu pretnju ili izazov – i „proaktivne“ agresije, koja uključuje planiranje.

Istraživači su sproveli meta-analizu 29 kontrolisanih studija koje su merile agresiju kod ljudi koji su uzimali suplemente omega-3. Oni su se posebno fokusirali na agresivno ponašanje, a ne na šire osobine kao što je bes, koji se posmatra kao emocija, ili neprijateljstvo, koje se posmatra više kao stav.

U svim ispitivanjima, pronađen je skroman, ali značajan kratkoročni efekat, koji se prevodi u smanjenje agresije do 28% na više različitih varijabli (uključujući starost, pol, medicinsku dijagnozu, trajanje i dozu lečenja).

Konkretno, primećeno je da omega-3 smanjuju i reaktivnu i proaktivnu agresiju. Istraživači su bili ograničeni na kratkoročne podatke jer je samo jedna od 19 laboratorija koje su sprovele studije pratila učesnike nakon što je studija završena.

Prethodne studije su pokazale da agresivno i nasilno ponašanje ima kognitivnu i neurohemijsku osnovu. Poznato je da omega-3 igraju ključnu ulogu u strukturi i funkciji mozga, uključujući regulaciju neurotransmitera i ekspresije gena, a takođe mogu da smanje upale u mozgu.

„Stoga, s obzirom na nepobitnu činjenicu da su omega-3 uključene u više aspekata neuronske biologije, razumno je verovati da bi dodaci omega-3 mogli igrati važnu ulogu u smanjenju agresije modulacijom moždanih mehanizama koji mogu biti nefunkcionalni kod nekih pojedinaca s obzirom na hipotezu da postoji, delimično, neurobiološka osnova za agresiju“, rekli su istraživači.

Međutim, potrebne su dalje studije kako bi se procenila dugoročna efikasnost suplemenata omega-3 u smanjenju agresije. U budućnosti, istraživači bi mogli da testiraju – putem MRI – da li omega-3 podstiču funkciju mozga i ispitaju da li geni utiču na terapiju omega-3. Istraživači veruju da se omega-3 može davati u kombinaciji sa postojećim psihijatrijskim tretmanima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group