7 namirnica koje jačaju nokatnu ploču i ubrzavaju njen rast

Proces dobijanja savršenih, kvalitetnih noktiju počinje pre nego što ih nalakiramo...

Da biste popravile kvalitet i samim tim i izgled vaših noktiju nisu dovoljne samo kvalitetne kreme, već hrana koja je puna hranljivih sastojaka.

Nokti su često ogledalo našeg zdravlja. Kada telo šalje hranljive sastojke, prvo ih šalje vitalnim organima, dok su nokti na poslednjem mestu, a to znači da, ako ste “neuhranjeni” dobrim stvarima, pokazaće se na vašim noktima.

Iako ste na zdravoj ishrani, to ne mora da znači da nokti uopšte neće imati problem kao što su lomljivost i spor rast nokatne ploče, jer na to ipak utiče i genetika. Pogledajte 7 namirnica koje nokti “vole” i zbog kojih će vam brzo rasti, a istovremeno biti čvrsti i prelepi, čak i bez profesionalnog manikira.

Imajte na umu da noktima treba do 6 meseci da se obnove, tako da jedući ove namirnice, verovatno nećete odmah videti rezultate. Ali budite strpljivi, pokušajte da istrajete i sigurno ćete biti oduševljeni na kraju.

Jaja

Jaja su puna proteina, što je ključno za brzi rast noktiju. Zapravo, nokatna ploča (odnosno, sloj koji se jedva vidi) je sačinjen od proteina. Takođe imaju i B vitamin, čija glavna komponenta je biotin – sastojak zbog kojeg nokti brže rastu.

Brokoli

Pored proteina koji su obavezni našem organizmu, nama treba i jedna od aminokiselina: cistin. Ove aminokiseline najviše ima u ovom ukusnom povrću.

Losos

Ova ukusna riba je puna proteina i sadrži cink, koji pomaže našem telu da apsorbuje proteine koje unosimo. Takođe sadrži i selenijum i bakar koji pomažu u stvaranju kolagena.

Kokosovo ulje

Jesti zdrave masti, kao što je kokosovo ulje, povećava sposobnost našeg tela da apsorbuje nutrijente koje unosimo hranom. Kokosovo ulje sadrži i vitamine A, D, E i K, koji doprinose rastu nokta.

Piletina

Kao i jaja, piletina je puna vitamina B i proteinima. Još veći plus je to što sadrži cink. Ova tri nutrijenta prave fantastičan “trio” za jačanje nokta.

Spanać

Spanać je jako dobar za zdravlje, kao i svo povrće koje je tamno zelene boje. Sadrži vitamine E, B i A, gvožđe, folnu kiselinu – savršenstvo za jačanje nokta.

Brazilski orah

Posle ovog teksta ćete početi da zamenjujete badem sa ovim veoma ukusnim plodom. Puni su nutrijenata koji prave kolagen: selenijumom, cinkom, vitaminima B i E.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group