7 gorkih namirnica za „slatku“ probavu

Objektivno govoreći, gorak ukus nam nije najdraži. Pogotovo ako govorimo o hrani, ali kad je pronađete, znajte da je ona obično čudesna za vašu probavu i creva.

Nutritivna vrednost kakaa, agruma i povrća, poput rukole, je veoma visoka. Ubrzavaju proces varenja, aktiviraju apetit, ali i oslobađanje digestivnih sokova u pankreasu.

Otkrivamo najbolju gorku hranu i napitke za vaše varenje, ali i načine da ih konzumirate bez mnogo muke!

Kakao (jedna od omiljenih gorkih namirnica)

Kakao je u svom čistom obliku definitivno vrlo gorak u odnosu na obrađene verzije. Što ima gorči ukus, to je hranljiviji i korisniji telu. Sadrži magnezijum, kalijum, gvožđe, cink, ali i flavonoide, koji su dobri za mozak. Ima gotovo nula kalorija i vaše raspoloženje se odmah poboljšava.

Rukola

Još jedna gorka hrana koja salati daje dodatni ukus i aromu. Takođe vam daje vitamine A, C i K, a to su samo dobre vesti za vaše kosti.

Agrumi

Pomorandže, limuni, limeta i grejpfrut su citrusi gorkog ukusa koji imaju vrlo značajne hranljive prednosti. Pored pružanja pomoći za sagorevanje kalorija, oni značajno doprinose vašoj probavi i neguju creva.

Brusnice (kralj među gorkom hranom)

Što se tiče gorkog voća, brusnica je jedan od najpopularnijih izbora. Jedite je u salatama, voćnim salatama, sladoledima, koktelima...

Kafa

Iako vam nisu potrebni dodatni razlozi da pijete svoju omiljenu kafu, tamo ćete pronaći energiju koja vam je potrebna, um i srce će imati koristi, ali sve ovo je tačno, ako je pijete običnu (tako gorku).

Zeleni čaj

Nije kralj gorčine, posebno ako se upoređuje sa ostatkom namirnica sa spiska. Ali spada u ovu kategoriju i čini čuda vašem imunološkom sistemu.

Jabukovo sirće  

Ne postoji ništa lakše nego dodati salati malo jabukovog sirćeta i dati joj dodatni ukus. Naročito ako je unutra malo rukole.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group