6 namirnica koje su dobre za vašu jetru

Jetra prerađuje krv iz digestivnog sistema i oslobađa je od štetnih supstanci kao što su alkohol, lekovi i drugi toksini. To je u suštini prirodni sistem detoksikacije našeg tela.

Jetra takođe proizvodi holesterol kada je telu potreban i reguliše njegov nivo u telu. Takođe učestvuje u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. Iako nijedna hrana sama po sebi neće poboljšati funkciju jetre, generalno uravnotežena ishrana bogata namirnicama sa naše liste sigurno joj neće škoditi.

Beli luk

Jedna od najstarijih lekovitih namirnica na planeti, beli luk sadrži aktivno jedinjenje na bazi sumpora zvano alicin, koje deluje kao kritična podrška detoksikaciji jetre, pomažući u uklanjanju aditiva u hrani i piću. Takođe se pokazalo da beli luk pomaže u gubitku težine kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD).

Pečurke

Studije su dosledno pokazale da pečurke mogu ublažiti bolest jetre. Studija iz 2020. pokazala je da je konzumiranje pečuraka značajno povezana sa nižom prevalencijom NAFLD-a.

Hrana bogata ō-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju zaštitnu ulogu u razvoju NAFLD. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje nakupljanje masti u jetri i oksidativni stres. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su masne ribe (losos, tunjevina, sardine), orasi (orasi, bademi, kikiriki), laneno seme, laneno ulje, suncokretovo ulje i zeleno lisnato povrće.

Povrće je dragoceno za zdravu jetru

Povrće kao što su brokoli, karfiol i prokelj, sadrže vitalne fitonutrijente, uključujući flavonoide i karotenoide, koji mogu pomoći jetri da neutrališe hemikalije.

Jaja

Jaja obezbeđuju neke od najkvalitetnijih proteina, sadrže svih 8 esencijalnih aminokiselina, holesterol i esencijalni nutrijent holin. Istraživanja pokazuju da nedostatak holina može dovesti do NAFLD-a jer podstiče neke od procesa filtracije jetre, kao i metabolizam.

Bobice

Hrana bogata antioksidativnim polifenolima, kao što su borovnice, jagode i maline, može pomoći u smanjenju rizika od NAFLD-a. Istraživanja pokazuju da polifenoli u ovim bobicama mogu poboljšati metaboličke poremećaje, koji štite jetru i čak se mogu boriti protiv raka jetre.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group