5 sjajnih izvora gvožđa koje treba da unesete u svoju ishranu

Gvožđe je veoma važan element za naše telo: pomaže u metabolizmu i jedna je od glavnih komponenti hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima.

Nedostatak gvožđa u telu može dovesti do anemije, umora, mučnine, pa čak i srčanih problema. Preporučeni dnevni iznos varira u zavisnosti od starosti i pola. Ženama je potrebno 18 mg, dok je trudnicama potrebno 27 mg.

Džigerica (u kategoriji "izvori gvožđa za hrabre")

110 grama džigerice snabdeva vaše telo sa 7 mg gvožđa. Takođe ima proteine, vitamin A i B12, ali i holesterol, iako verovatno nećete jesti dovoljno da biste brinuli.

Govedina

Govedina sadrži od 10 do 24 procenta vaših dnevnih potreba za gvožđem. Gvožđe koje se nalazi u mesu telo apsorbuje efikasnije od gvožđa koje se nalazi u biljnoj hrani.

Ostrige

Šest ostriga vam obezbeđuje 4 mg gvožđa. Osim što su među veoma dobrim izvorima gvožđa, takođe su dobar izvor cinka i vitamina B12. Takođe su afrodizijak. Šta još poželeti?

Pasulj

Jedna šolja pasulja sadrži 5 mg gvožđa. Beli pasulj sadrži malo više, oko 7 mg u istoj količini. Probajte da dodate pasulj u salate ili napravite ukusne sosove.

Spanać

Jedan od najboljih izvora gvožđa kada je reč o povrću je definitivno spanać. Jedna šolja iseckanog spanaća daje vam 4 mg gvožđa. Dodajte spanać u salatu i odmah povećajte njen sadržaj hranljivih materija.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group