5 napitaka zbog kojih ćete izgubiti težinu dok spavate

Dobar san je uvek potreban da biste se sutradan osećali opušteno i raspoloženo.

Pored toga, nedostatak sna je povezan sa povećanjem telesne težine – kada smo umorni, brzina metabolizma opada u nastojanju da telo uštedi što je moguće više energije koju ima, dok nivoi insulina naglo rastu, čineći nas gladnim.

Kao što vidite, kada želite da smršate, važno je da vodite računa o kvalitetu svog sna (dodatni bonus: dok spavate, ne možete da jedete!).

Pića koja predlažemo ne samo da će vam olakšati da zaspite, već će vam pomoći i u nastojanju da smršate na više načina.

Mleko

Ako želite da spavate kao beba, možda ćete morati da pratite bebine navike u ishrani. Šolja toplog mleka neposredno pre spavanja opušta vas i stavlja u režim odmora, zahvaljujući kalcijumu i triptofanu koje sadrži. Dakle, veća je verovatnoća da ćete uživati u osmočasovnom snu, što će vas zauzvrat učiniti manje gladnim sledećeg dana - i tako će vam pomoći da verno pratite svoju ishranu. U stvari, ako vežbate, proteini sadržani u mleku su neophodni za vaš mišićni sistem.

Kamilica

Ne sadrži kofein dok podiže nivoe glicina u telu, neurotransmitera koji deluje kao sedativ i stoga vas smiruje i opušta. Pored toga, istraživanje je pokazalo da poboljšava kontrolu glukoze u krvi, što je neophodno ako želite da smršate.

Sok od grožđa

Mala čaša 100% soka od grožđa pre nego što odete u krevet pomoći će vam da sagorevate masti tokom sna. Istraživanja su pokazala da jednostavni ugljeni hidrati koje sadrži mobilišu lučenje insulina, koji uravnotežuje cirkadijalne ritmove tela (tj. vaš biološki sat), čime reguliše pravilno funkcionisanje metabolizma. I ne samo to: grožđe je bogato antioksidansima koji pretvaraju belu masnoću (ono što se skladišti u telu) u braon masti (ono što telo koristi kao energiju za svoje potrebe).

Sojino mleko

Veoma je bogato triptofanom, aminokiselinom koja snižava nivoe kortizola u krvi, čime pomaže u sagorevanju masti umesto da ih skladišti. Iako se vaš metabolizam usporava tokom sati dok spavate, on i dalje obrađuje proteine koje dobijate ispijanjem sojinog mleka, koje ima sličan efekat kao melatonin - hormon koji vas uspavljuje.

Kefir

Ovaj napitak od fermentisanog mleka bogat probioticima povećava dragocene bakterije u crevnoj flori, pomaže varenje i apsorpciju vitamina i minerala. Pored toga, poboljšava kvalitet sna i vaše performanse u teretani sledećeg dana.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group