5 namirnica koje su dobre za kosu, nokte i kožu

Sjajna kosa, jaki nokti i blistava koža mogu biti znaci efikasnog režima lepote, ali nipošto ne treba potcenjivati važnost uravnotežene ishrane.

Ne postoje 'magične' namirnice koje produžavaju mladost, ali ishrana i način života direktno utiču na naš izgled i naravno na proces starenja.

Koža i kosa obično prvi ukazuju na nedostatak hranljivih materija. Namirnice koje izazivaju upalu i razgradnju naših ćelija na kraju razgrađuju kolagen, keratin i elastin – proteine koji pružaju gipku kožu, jaku i svilenkastu kosu i jake nokte. Toksično preopterećenje, stres i loša ishrana doprinose suvoj kosi, lomljivim noktima – koji izgleda da nikad ne rastu – i dosadnoj koži.

Uključivanje raznovrsne hranljive hrane ključno je da budete zdravi iznutra. A najbolji deo je što ih možete dobiti uravnoteženom, hranljivom ishranom, bez potrebe za dodacima.

Avokado

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Avokado je fantastičan izvor vitamina E, B, A i omega-3 masti, što ga čini neophodnim za zdravlje. Takođe sadrži vlakna i vitamin C. Srednji avokado (oko 200 grama) obezbeđuje 21% vaših dnevnih potreba za vitaminom E. Takođe pomaže u održavanju nivoa ulja i pH vrednosti za čiste folikule i brz rast kose. Zamenite puter avokadom na tostu ili ga dodajte u svoju omiljenu salatu.

Bobice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena koji sprečava lomljenje kose i popravlja oštećenja kože uzrokovana izlaganjem UV zracima i toksinima iz okoline. Bobičasto i drugo voće, kao što su kivi i citrusi, prepuno je moćnih antioksidanata, vitamina i minerala. Pored toga, vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz ishrane.

Jaje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Jaja su bogata cinkom i selenom, dva hranljiva sastojka koja su neophodna za zdravu kožu glave. Takođe je odličan izvor proteina i biotina, dva hranljiva sastojka koja mogu da podstiču rast kose. Nekoliko studija pokazuje da biotin može doprineti debljini i noktiju i kose.

Orašasti plodovi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Orašasti plodovi su dobar izvor proteina i vitamina E i B. Posebno orašasti plodovi i semenke, kao što je laneno seme, takođe su odlični izvori omega-6 masti. Osim što su ukusni i praktični, orasi sadrže niz hranljivih materija koje mogu da podstiču rast kose. Na primer (28 grama) badema obezbeđuje impresivnih 37% vaših dnevnih potreba za vitaminom E. Bademi su vrhunska hrana za lepotu jer pomažu u hranjenju kože i ishrani folikula dlake. Kikiriki je bogat vlaknima i pomaže u održavanju zdrave kože, jačanju imuniteta i stimulisanju rasta kose. Orasi su takođe puni zdravih masti, antioksidanata i vitamina i sadrže biotin.

Slatki krompir

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Slatki krompir i drugo narandžasto ili crveno povrće, uključujući paradajz, šargarepu i crvenu papriku su odličan, ukusan način da dobijete dovoljno Beta karotena. Beta karoten se u telu pretvara u vitamin A i jedan je od ključnih antioksidanata koji pomažu u zaštiti kože od UV oštećenja. Nedostatak vitamina A može izazvati suvu kožu - čak i akne - i suvu kosu. Srednji slatki krompir (oko 114 grama) sadrži dovoljno B-karotena da obezbedi više od četiri puta veće dnevne potrebe za vitaminom A. Koža slatkog krompira sadrži ogromnu količinu vitamina A, pa je najbolje da je ne uklanjate.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group