Da li je dozvoljeno plivanje u moru sa kontaktnim sočivima?

Sve što treba da znate o kontaktnim sočivima tokom leta i odgovor na vrlo često pitanje: da li smete da plivate sa kontaktnim sočivima u moru?

Volite kontaktna sočiva i nikada se ne rastajete od njih. Ali šta je sa odmorom tokom leta? Možete li da se sunčate i plivate sa svojim kontaktnim sočivima u moru ili u bazenu?  

Stručnjaci imaju odgovor na ovo pitanje koje brine mnoge.

Neki ljudi skidaju svoja kontaktna sočiva kada se kupaju i tuširaju kod kuće. Drugi plivaju s njima u moru. Mišljenja se razlikuju, međutim zvanična medicinska smernica oftalmologa je izbegavanje nošenja kontaktnih sočiva kada plivate, posebno u bazenu.

Razlog je taj što je lakše razviti infekciju u očima ako je voda kontaminirana. Idealno je da na plažu ili bazen idete sa naočarima. Ako ste ljubitelj plivanja ili želite da vidite dno kada plivate, možete napraviti naočare za plivanje sa odgovarajućom dioptrijom. Ako ipak uđete u more sa sočivima, ne otvarajte oči u vodi i obavezno ih operite posebnom tečnošću nakon izlaska iz slane vode.  

Kontaktna sočiva i sunce

Tokom leta, bilo da ste u gradu ili na odmoru, nikada ne zaboravite naočare za sunce. Ključni razlog za to, osim što štite oči od infracrvenog zračenja je taj što naočare štite kontaktna sočiva i ne isušuju se od vrelog vazduha.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group