Zašto se kozje mleko bolje vari od kravljeg mleka

I kakva je korist od toga?

Kozje mleko postaje sve popularnije zbog svojih korisnih svojstava.

Poznato je da kozje mleko normalizuje gastrointestinalni trakt, poveća nivo hemoglobina i sprečava gubitak vida. Pored toga, kozje mleko ima baktericidna svojstva, što mu omogućava ne samo da se čuva mnogo duže od kravljeg mleka, već i da ima dezinfekcioni efekat na telo.

U poređenju sa kravljim mlekom, kozje mleko sadrži 6 puta više vitamina B12, koji je odgovoran za hematopoezu i pravilan tok metaboličkih procesa. Mleko je bogato kalijumom, esencijalnim mineralom za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. Sijalna kiselina, koja se nalazi u kozjem mleku, neophodna je za proizvodnju imunoglobulina i za jačanje prirodne odbrane tela od virusa i bakterija koje izazivaju bolesti. Mlečna mast u kozjem mleku je veoma svarljiva, pa se lakše vari i ne izaziva nelagodnost u crevima.

Generalno, kozje mleko je kvalitetnije i zdravije od kravljeg iz mnogo razloga. Prvo, sadrži nekoliko puta manje laktoze, a u određenim slučajevima je pogodno čak i za one koji pate od alergija ili intolerancije - međutim, ovde treba imati na umu da je sve individualno, a ako imate problema sa reakcijom na laktozu, kozje mleko treba uvesti u ishranu tek nakon konsultacije sa specijalistom.

Pored toga, proteini u kozjem mleku su po kvalitetu znatno bolji od proteina u kravljem mleku: odlikuju se većim sadržajem tiamina - supstanci koja je neophodna za funkcionisanje ljudskog tela. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group