Zašto je važno da pijete jogurt svaki dan?

Jogurt je zdrava, hranljiva i lako svarljiva hrana, idealna za sve uzraste.

Bez obzira da li odaberete običan, čuveni grčki, obogaćeni ili nemasni, jogurt je užina bogata hranljivim sastojcima koja će vam dati izdašnu količinu kalcijuma i proteina, zajedno sa vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, fosfor i magnezijum.

U stvari, samo jedna šolja običnog jogurta sa niskim sadržajem masti obezbeđuje više od 400 mg kalcijuma - skoro polovinu vaših dnevnih potreba.

Pored toga, jogurt blagotvorno utiče na ceo organizam, a posebno pomaže kod sledećih stanja:

Sprečava osteoporozu

Visok sadržaj kalcijuma, magnezijuma i vitamina D3 u jogurtu povećava koštanu masu i jača zdravlje skeleta.

Doprinosi zdravlju creva

Jogurt sadrži žive mikroorganizme (nastale fermentacijom mleka) koji regulišu ravnotežu crevne flore, što je važno za pravilno funkcionisanje creva i izbegavanje gastrointestinalnih tegoba. Pored toga, pokazalo se da jedna od bakterija u jogurtu, laktobacilus, potiskuje proizvodnju enzima koji pogoduju rastu malignih tumora u debelom crevu.

Pomaže u gubitku težine

Kada je unos kalcijuma iz hrane visok, povećava se njegova koncentracija u krvi, što rezultira smanjenjem lučenja hormona kalcitonina, čija je biološka uloga da smanji lipolizu i poveća skladištenje masti (triglicerida) u masnom tkivu. Ova činjenica inhibira skladištenje masti (triglicerida) u masnom tkivu i ubrzava proces lipolize.

Jača imuni sistem

Vitamin D3 i kalcijum koje jogurt sadrži u izobilju, pored važnog doprinosa zdravlju kostiju i dobrom funkcionisanju štitne žlezde, učestvuju i u jačanju odbrambenih snaga organizma. One su esencijalne komponente za sve imune ćelije, a posebno za fagocite, koji vezuju i neutrališu sve patogene supstance. Pored toga, visok sadržaj vitamina A i vitaminima B (B1, B2 i B12) rezultira dodatnom zaštitom zdravlja vašeg imunog sistema.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group