Zašto je svima potreban DRY JANUARY

Prvi dani nakon Nove godine su savršeno vreme da se prati tradicija koja se iz Velike Britanije proširila svetom - Dry January.

Dry January, kao i odricanje od alkohola u prvom mesecu nove godine, mnogima je godišnja tradicija. Za neke je ovo deo novogodišnje odluke da piju manje, dok drugi tvrde da je to način da se "isperu toksini" od previše alkohola tokom praznika.

Šta će vam doneti Dry January?

Brže ćete povećati mišićnu masu

Činjenica: Da bi mišići rasli i zamenili masno tkivo nakon vežbanja, izuzetno je važno obezbediti im dovoljno energije. Istovremeno, čak i minimalna doza alkohola, popijena pre ili posle treninga, blokira protok energije i ometa rast mišićne mase. Činjenica je da je naš glavni organ za detoksikaciju, jetra, previše zauzet radom da bi razgradio alkohol i da može da obezbedi premalo ugljenih hidrata i proteina za izgradnju mišića.

Vaš krvni pritisak se normalizuje

Efekat na krvne sudove će biti značajno smanjen i vaš krvni pritisak će se vratiti u ravnotežu nakon otprilike 2-3 nedelje života bez alkohola.

Poboljšava se funkcija jetre

Takođe, nakon nekoliko nedelja, jetra će se značajno oporaviti, što će značiti ne samo kvalitet njenih funkcija čišćenja, već i poboljšanje opšteg blagostanja, odsustvo stalne pospanosti i povećanje efikasnosti.

Primetno ćete izgubiti težinu

Alkohol povećava ukupan broj kalorija unesenih dnevno i istovremeno često pojačava osećaj gladi - zapamtite kako se nakon nekoliko koktela povećava želja za slanom i masnom hranom. Na primer, jedna čaša vina sadrži oko 135 kalorija, dok koktel Cosmopolitan sadrži 330 kalorija.  

Ojačaćete imuni sistem

Intoksikacija može dramatično potisnuti imunološku funkciju tela, čineći ga ranjivijim na patogene, dok hronična upotreba alkohola može dovesti do inflamatornih reakcija u celom telu. Na primer, čak i jedna neprospavana noć zbog zabave može vas sprečiti da se borite protiv infekcija još 24 sata.

S obzirom na pandemiju, promenljivo vreme i zimsku sezonu, telu već nije lako - i posle takvog opterećenja, malo je verovatno da će moći da izgradi pouzdanu imunološku odbranu. Izbegavanje alkohola najmanje mesec dana ojačaće imuni sistem i pomoći da se telo odupre svim vrstama bolesti.

Postaćete veseli i energični

U nedostatku alkoholnih pića u krvi, u telu počinju da se odvijaju veoma važni procesi oporavka. Činjenica: Tokom perioda „sušnog januara“, sve češće ćete primetiti porast energije, želju za životom i poboljšanje raspoloženja.

Koža će biti čista i lepa

Alkohol dovodi do teške dehidracije organizma, a ćelije kože pate od dehidracije i nekoliko dana nakon užurbane zabave. Nije iznenađujuće, kao rezultat toga, telo aktivno napušta elektrolite i minerale, nakon čega koža poprima dosadan, umoran, siv izgled. Takođe, velika količina ugljenih hidrata i šećera u sledećem koktelu dovodi do upale i izbijanja akni. Pa, klasici žanra - nadutost i podočnjaci nakon žurke, prestaće da vam budu stalni saputnici.

San će se poboljšati

Postoji paradoks: sa alkoholom u krvi, proces uspavljivanja se dešava mnogo brže, zbog čega mnogi ljudi pogrešno veruju da poboljšava kvalitet sna. Međutim, ujutru se prekida faza dubokog sna, kao i narednih nekoliko dana osećaćete se iscrpljeno i boriti se sa stalnim osećajem slabosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group