Vitamini koji vam pomažu da izgubite težinu

Pored vežbanja, konzumiranje pravih vitamina i hranljivih materija takođe može pomoći u gubitku težine.

Smanjenje broja kalorija koje unosite na dijeti može stvoriti nutritivne nedostatke u vitaminima i hranljivim sastojcima koji zapravo suzbijaju žudnju, podstiču metabolizam i daju vam više energije tokom vežbanja u teretani. Sledeći vitamini su stoga apsolutno neophodni ako želite da smršate u kontekstu uravnotežene dijete.

B vitamini

B vitamini pomažu da se hrana u potpunosti pretvori u gorivo za telo. Oni mogu poboljšati funkciju mozga, povećati nivo energije i poboljšati zdravlje i funkciju ćelija. B vitamini su grupa kombinovanih vitamina koji uključuju tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folnu kiselinu (B9) i kobalamin (B12 ).

Tiamin (vitamin B1) i kobalamin (vitamin B12) značajno pomažu u smanjenju težine. Na primer, tiamin pomaže vašem telu da pretvori ugljene hidrate u energiju. Nizak nivo tiamina može poremetiti vaš metabolizam, što otežava gubitak težine. S druge strane, vitamin B12 pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i transportu kiseonika do mišića, što je proces koji je kritičan faktor u povećanju snage tokom intenzivnih treninga.

Vitamini B se mogu naći u brojnim namirnicama, uključujući banane, pasulj, jaja, sočivo, mleko, nemasno meso, integralne žitarice i krompir.

Vitamin D

Osiguravajući dovoljno vitamina D, pored dobrog raspoloženja i jakih kostiju, dobijate i uravnotežen nivo hormona. Pored toga, vitamin D može pomoći u smanjenju telesne masti utičući na skladištenje i formiranje masnih ćelija, dok istovremeno povećava nivoe serotonina i testosterona.

U stvari, ljudi sa niskim nivoom vitamina D su u velikom riziku od gojaznosti. Dok je uzimanje dodataka vitamina D jedna od opcija, postoje i neke namirnice koje možete dodati svojoj ishrani, kao što su žumanca, sardine, tunjevina, losos, obogaćene žitarice i jogurt.

Vitamin C

Još jedan moćan vitamin, vitamin C, može vam pomoći da izgubite težinu na prilično zanimljiv način.

Posedovanje prave količine vitamina C povezano je sa smanjenjem hormona stresa u telu. Kada su hormoni stresa povišeni, akumulacija masti u telu može značajno da se poveća. Zbog toga vitamin C može pomoći da se nadoknadi skladištenje opasnih masti. Pored toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje dovoljno vitamina C može usporiti gubitak telesne mišićne mase koji je povezan sa godinama.

Najbolji izvori hrane bogate vitaminom C su voće poput guave, kivija, jagoda, ananasa i citrusa, ali i povrće kao što su paprika, kivi, brokoli, dinja i spanać.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group