Šta je zdravije: losos ili tunjevina

Pitanje dana!

Zašto je tunjevina korisna?

Pre svega, tunjevina je bogat izvor visokokvalitetnih proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i savršeno se apsorbuje u telu. Pošto su proteini glavni građevinski materijali našeg tela, nedostatak dovodi do problema u svim sistemima - od kardiovaskularnog do mišićno-skeletnog. Tunjevina sadrži 21g. proteina na 100 grama proizvoda, što znači da samo jedna porcija može da vam obezbedi skoro trećinu vaših dnevnih potreba.

Istovremeno, tunjevina je potpuno bez ugljenih hidrata i praktično ne sadrži masti (manje od 1 g na 100 g), što je čini idealnim proizvodom za one koji se aktivno bave sportom ili jednostavno prate količinu kalorija koju unesu tokom dana. Tunjevina je bogata vitaminima B i vitaminom D, koji su neophodni za zdravu kožu i kosti.

Zašto je losos dobar za vas?

Losos je mnogo masniji od tunjevine, ali su masti u njemu zdrave. Omega-3 masne kiseline, kojima je bogata riba, nezamenjive su za zdravlje srca i krvnih sudova. Oni značajno smanjuju nivo lipoproteina niske gustine („lošeg”) holesterola u organizmu, i stimulišu proizvodnju „dobrog”. Pored toga, omega-3 jačaju srčani mišić i normalizuju ceo kardiovaskularni sistem.

Pored toga, losos je bogat antioksidansima, karotenoidima, koji mu daju svetlu boju (tuna duguje svoju svetlu nijansu drugim jedinjenjima). Oni štite organizam od oštećenja slobodnih radikala, sprečavaju razvoj zapaljenskih procesa, usporavaju starenje, sprečavaju pojavu bora i štite ćelije kože od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka.

Sadržaj vitamina u lososu je takođe veći nego u tunjevini. Bogat je vitaminima B6, B12, D i E. Istovremeno, kalorijski sadržaj ove vrste ribe je mnogo veći, pa treba biti oprezan pri upotrebi. Zapamtite da čak i najzdravije namirnice mogu izazvati debljanje ako se ne uklapaju u vaš dnevni unos kalorija.

Tunjevina ili losos: šta je zdravije?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti nedvosmisleno, jer se ovi proizvodi ne mogu nazvati zamenjivim. U idealnom slučaju, ako vam se sviđaju i tunjevina i losos, trebalo bi da obe vrste ribe budu uključene u vašu zdravu ishranu. Tunjevina obezbeđuje telu ogroman deo potrebnih proteina (čime se losos ne može pohvaliti) i savršeno zasićuje telo minimalnim kalorijama. Losos je, sa svim obiljem hranljivih materija koje sadrži, visokokaloričan proizvod, koji treba pažljivo konzumirati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group