Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Slatki krompir - bitan sastojak dijete

Slatki krompir je odličan za dijetu i gubljenje suvišnih kilograma...

Na slatki krompir ne morate više da gledate kao na zdraviju verziju klasičnog pomfrita. Prema najnovijim istraživanjima, slatki krompir treba da bude svakodnevno na vašoj trpezi, pogotovo ako ste na posebnom režimu ishrane.

Prirodno su slatki

U njemu ne postoji rafinisanog šećera, pa ga možete jesti kao zdravu i niskokalorijsku poslasticu. Udovoljite jutarnjoj žudnji za slanim i slatkim tako što ćete napraviti neku ukusni desert sa ovim krompirom ili napraviti pomfrit. Ideja ima beskonačno.

Reguliše šećer u krvi

Slatki krompir možda ima veći broj ugljenih hidrata (oko 33g po šolji), ali sadrži i sastojak koji povećava nivo adiponektina - hormona koji reguliše šećer u krvi. Imaju relativno nizak glikemijski indeks, koji takođe sprečava prebrzo puštanje šećera u krv, nakon konzumiranja. Regulisan nivo šećera u krvi će sprečiti preveliku žudnju za nezdravim slatkišima. Da biste zadržali sve dobre sastojke ovog krompira, najbolje je da ga kuvate u vreloj vodi ili na pari, umesto da ga pržite.

Sadrži vlakna i vitamin A

Hrana koja sadrži visoku količinu vlakna je odlična za duži osećaj sitosti, a jedan slatki krompir srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana. Pored toga, sadrži i veliku količinu vitamina A koji poboljšava imunitet, izgled kože, vid i jačinu kostiju.

Ipak, slatki krompir vam neće pomoći da smršate ukoliko ga jedete u velikim količinama ili pržite u ulju, pa vodite računa o tome!

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group