Plava matcha – napitak koji treba već danas uvrstiti u svoju ishranu

Verovatno već znate koje je jedno od najmodernijih i najpopularnijih pića koje je osvojilo Instagram i milione srca. Reč je, naravno, o matchi - tradicionalnom japanskom zelenom čaju sa magičnim svojstvima.

On može da se takmiči samo sa plavom matchom. Za razliku od zelene, koja se dobija mlevenjem listova, matcha plavi prah se pravi od osušenih latica troslojnog cveta tajlandske klitorije. Stoga se, uprkos sličnim imenima, u stvari radi o dva potpuno različita pića o čijim ćemo karakterističnim svojstvima danas govoriti.

Zelena matcha

Klasična matcha ima ukus zelenog čaja (u stvari, jednostavno se uzgaja i priprema na poseban način). Matcha green je bogata prirodnim antioksidansima i sadrži više kofeina od našeg uobičajenog čaja. Okrepljujući efekat može se uporediti sa šoljicom espressa, dok prisustvo prirodne supstance L-teanina u ovom neverovatnom napitku sprečava nagli pad nivoa energije. Osim toga, zahvaljujući antioksidansima i vitaminima A, C i K, matcha green stimuliše regeneraciju kože i sprečava prerano starenje.

Plava matcha

Sa blagim cvetnim ukusom, plava matcha je bez kofeina i ima snažan opuštajući efekat. Bogat moćnim antioksidansima, vlaknima i drugim mikroelementima, takođe pomaže u poboljšanju metabolizma i detoksikaciji tela. Rasprostranjeno je uverenje da plava matcha poboljšava memoriju i stimuliše moždanu aktivnost, smanjuje intraokularni pritisak i može pomoći u obnavljanju vidne funkcije. Osim toga, ovo prelepo piće aktivira proizvodnju prirodnog kolagena i elastina za koje je poznato da kožu čine elastičnijom i produžavaju njenu mladost, kao i da utiču na rast kose i odlažu pojavu sede kose.

Nije li to eliksir mladosti? 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group