Pirinčana voda: Zašto bi trebalo da je pijete svakodnevno?

Većina nas nema običaj da pije vodu u kojoj se prethodno kuvao pirinač...

Zapravo, ne znamo kakve zdravstvene prednosti ima kuvana pirinčana voda. Kada se pirinač kuva, preostala voda se može iskoristiti nakon što se skloni sa ringle. Ova voda je bogata nutrijentima, baš zbog toga što je pirinač kuvan u njoj.

Kako da napravite pirinčanu vodu:

Činiju pirinča operite dobro u vodi. Vodite računa da poslednja voda u kojoj ispirate pirinač potpuno čista. Držite pirinač u provrloj vodi, dok se ne skuva skroz, a zatim procedite vodu i držite pirinač izvan nje. Sada je pirinčana voda spremna.

1. Odličan je izvor energije

Pirinčana voda je bogata ugljenim hidratima, stoga je odličan izvor energije. Telo može lako proizvesti mnogo energije, koristeći ugljene hidrate. Popijte čašu pirinčane vode ujutru i nikada se nećete osetiti umorno ili slabo.

2. Sprečava konstipaciju

Pirinčana voda sadrži dosta vlakana i olakšava lagano kretanje creva. Takođe, skrob stimuliše rast korisnih bakterija u stomaku koje poboljšavaju kretanje i rad creva.

3. Sprečava dehidrataciju

Na vrućem letnjem danu, pirinčana voda je odlično osveženje. Leti telo ima tendenciju da gubi više vode i soli kroz znoj. Pirinčana voda može dopuniti izgubljene nutrijente i smanjiti rizik od dehidratacije.

4. Predstavlja domaći lek protiv gripa

Može se koristiti kao lek za grip i groznicu,, zato što sprečava gubitak vode koje nastaje zbog povećane temperature i eventualno povraćanja. Ubrzava proces oporavka organizma.

5. Koristi se za lečenje dijareje

Pirinčana voda je dokazani domaći lek sa kojim se može lečiti dijareja, ne samo kod odraslih, već i kod malih beba. Bebe su sklonije bolestima kao što je dijareja i ako se ne ne rešava na vreme, to može dovesti do velike dehidratacije. Takođe je dokazano da pirinčana voda ima veliku efektnost u kontrolisanju dijareje jer povećava gustinu stolice i tako redukuje ovaj problem.

6. Sprečava razvijanje kancera

Svakodnevnim konzumiranjem pirinčane vode, smanjuete rizik od dobijanja kancera. Ovo je jedna od najvećih prednosti ove čarobne vode.

7. Sprečava Alchajmerovu bolest

Istraživanja ovo još nisu potvrdila, ali postoje neki izvori koji kažu da kuvana pirinčana voda ima mogućnost da spreči razvijanje Alchajmerove bolesti.

8. Može biti zaštita od sunca

Pirinčana voda sadrži supstancu orizanol, koja štiti kožu od uticaja štetnih UV zrakova. Možete je koristiti tako što ćete je piti ili nanositi na kožu.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group