Ovo je najgore doba dana za ispijanje kafe

Kafa je jedno od najpopularnijih pića širom sveta i to iz svih pravih razloga.

Pored divnog ukusa i arome, povezuje se sa prednostima kao što su povećana produktivnost i kognitivne veštine, može da pomogne varenju, a može da deluje i antiinflamatorno. Ali, uprkos tolikim prednostima, da li ikada postoji trenutak kada kafa može da napravi više štete nego koristi?

Nakon malog istraživanja, sastavili smo najgore doba dana za ispijanje kafe.

Popodnevna kafa

Bukvalno posle 12 časova. Iako još uvek može izgledati kao jutro, podne je oznaka koju mnogi nutricionisti koriste kao graničnu vrednost za konzumaciju kafe. Razlog? Može ozbiljno uticati na vaš raspored spavanja.

Kako da zaboravite na popodnevnu kafu? Rešenje je piti hladnu umesto tople kafe jer hladna kafa obično sadrži veću količinu kofeina. Hladna jutarnja kafa može da vas održi duže, a da ne morate da konzumirate dodatnu količinu u podne.

Kada ste već popili 2 šoljice

Kafa nije izuzetak od opšteg pravila „sve umereno“. Imajući to u vidu, i dalje možete uživati u svom omiljenom piću bez preterivanja. Stručnjaci savetuju da se potrošnja kafe ograniči na 1-2 šoljice. Sve više može izazvati dehidraciju, a konzumiranje više od 4 šoljice kafe dnevno smatra se jednom od navika koje vam skraćuju život.

Kad niste ništa drugo jeli

Stručnjaci navode i najgore doba dana za ispijanje kafe, a to je na prazan stomak. Pošto kafa sadrži kiseline, ispijanje na prazan stomak može izazvati neugodnost. Nivoi kiselosti u kafi mogu biti posebno problematični za one koji imaju žgaravicu, refluks, probleme sa varenjem, pa čak i samo uznemireni stomak.

Na dnevnoj bazi

Kao što ljubitelji žanra znaju, kafa može postati toliko jaka navika da se graniči sa zavisnošću. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju kratke pauze u svakodnevnom unosu kofeina.

Stimulansi poput kafe imaju direktan uticaj na nivo energije. Oni to čine povećanjem aktivnosti centralnog nervnog sistema, stimulišućim hormonima (kao što je adrenalin) i neurotransmiterima koji utiču na našu energiju. Problem je u tome što se naše telo prilagođava njihovim efektima i zahteva povećane doze da bi imalo isti efekat, što na kraju dovodi do iscrpljenosti i umora.

Pokušajte da pijete svoju omiljenu kafu 4-5 dana u nedelji i zamenite piće matchom ili zelenim čajem kad god je to moguće.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group