Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Koliko kalorija ima u vašem omiljenom voću?

Žene i opsednutost brojanjem kalorija.

Da li u tome zaista ima nečeg ili je sve samo mit? Kako nam saznanje koliko smo kalorija uneli u organizam može pomoći da budemo fit? Jednostavno je zapravo. Ukoliko na dnevnom nivou ne unesemo u svoj organizam više kalorija nego što nutricionisti preporučuju prosečnoj odrasloj osobi, zadržaćemo svoju telesnu težinu. S druge strane ako odstupamo od tih mera, i unosimo više kalorija, naša telesna težina se povećava. Vežbanje u velikoj meri može da pomogne da se taj balans popravi, ali šta je sa kalorijama kada je voće u pitanju? Zar voće nije dozvoljeno u neograničenim količinama???

Nažalost ne. Možda niste znali ali određene vrste voća u sebi sadrže zaista veliku količinu šećera, pa se konzumiranje istih preporučuje u smanjenom obimu ukoliko želimo da postignemo određene rezultate. Mali vodič koji smo za vas pripremili odnosi se upravo na prisustvo kalorija u voću koje toliko volimo. Sledeći put kada napravite voćni kup sa vašim omiljenim komadima voća, znaćete tačno koliko ste kalorija uneli u vaš sistem.

Borovnice – 80g sadrži 43 kalorije
Grožđe – 80g sadrži 50 kalorija
Jabuke – 49 do 79 kalorija u zavisnosti od vrste
Jagode – 20 jagoda sadrži 60 kalorija
Ananas – 100g sadrži 50 kalorija
Kajsija – 1 kajsija sadrži 17 kalorija
Pomorandža – 1 pomorandža sadrži 90 kalorija
Lubenica – 1 lubenica srednje veličine sadrži 92 kalorije
Banana -1 manja banana sadrži 90 kalorija
Kruška – 1 veća kruška sadrži 88 kalorija
Avokado – 100g sadrži 150 kalorija
Maline – 80 g sadrži 20 kalorija
Limun – 1 limun sadrži 17 kalorija

Svakako ta količina šećera ne treba da vas zabrinjava, jer je ona zapravo sporedna stvar u odnosu na druge pozitivne činioce koje voće u sebi sadrži. Voće je dobro za našu kosu, nokte, kožu, daje nam neophodnu snagu, vitalnost i energičnost. U svemu pa i u konzumiranju voća treba biti umeren.

Ž.J.

Izvor: WomanMagazine

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group