Koje su prednosti zelenog graška

I zašto bi grašak trebalo uključiti u vašu ishranu?

Sezona zelenog graška obično počinje krajem juna, mada imamo priliku da u ovim mahunarkama uživamo tokom cele godine bilo u smrznutom ili konzervisanom obliku (u drugom slučaju grašak uopšte ne gubi svoje korisne osobine).

Mnogi od nas potcenjuju svojstva ovog proizvoda, ne obraćajući pažnju na njega u supermarketima i na pijacama. Istovremeno, slatki zeleni grašak bogat je vitaminima i antioksidantima neophodnim za naše telo, uključujući vitamine K, C, folnu kiselinu, kao i mangan i vlakna.

Evo glavnih razloga zbog kojih bi trebalo obratiti pažnju na ovu superhranu.

Grašak je dobar izvor biljnih proteina

Proteini igraju važnu ulogu u našem telu. Ova supstanca je glavni "građevinski" materijal za ćelije.

Pozitivno utiče na nivo šećera u krvi

Grašak sadrži hranljive sastojke kao što su magnezijum, vitamini B i vitamin C. Takođe pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi. Takođe je bogat vlaknima, što usporava apsorpciju šećera.

Poboljšava varenje

Grašak je bogat složenim ugljenim hidratima koji su veoma važni za zdravlje našeg digestivnog sistema. Stimuliše creva da luče više sluzi, što pomaže u boljem funkcionisanju.

Podržava zdravlje srca

Ovaj proizvod sadrži mnoge minerale zdrave za srce, uključujući magnezijum i kalcijum, kao i fitonutrijente koji čuvaju kardiovaskularni sistem.

Grašak smanjuje rizik od raka

Savetujemo vam da pokušate da redovno konzumirate grašak, jer sadrži visok nivo antioksidanata i sapomina, koji smanjuju rizik od razvoja ćelija karcinoma. 

foto:hb.ru

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group