Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Kako rogač utiče na vaše zdravlje

Rogač se najčešće koristi kao slatka zamena kakaa sa malo masti.

Rogač se kao lek upotrebljavao još u Egiptu, za lečenje mnogih bolesti. Karakterističnog je slatkog ukusa, a svoju primenu nalazi u različitim oblastima. Brojne naučne studije potvrdile su i njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini.

Šta je rogač?

Rogač  - mlevene mahune sa semenkama biljke mahunarke koja se naziva rogač. Drvo rogača raste u Sredozemlju i pripada biljci boba. Njen plod su tamno smeđe mahune, koje u sebi sadrže sitne semenke. Iz njih se posle mlevenja formira rogač.

Rogač je bogat jednostavnim šećerima (49,1 g / 100 g), zbog čega je veoma sladak proizvod. Ukus podseća na kakao, u kuhinji se koristi kao zamena za kakao sa malo masti.

Daje hrani tamnu boju. Rogač se prodaje u obliku tamno smeđeg praha. Sadrži velike količine dijetalnih vlakana rastvorljivih u vodi koja u kombinaciji s vodom formiraju gel i koristi se u prehrambenoj industriji.

Guma mahuna tj. pasta je dodatak hrani sa simbolom E410 i koristi se kao:     

stabilizator,     

zgušnjivač,     

sredstvo za emulgiranje.

Rogač se koristi u proizvodnji:     

džemova,     

želea,     

modifikovanog mleka za decu,     

sladoleda,     

konditorskih proizvoda.  

Svojstva rogača

Guma rogača i zrna rogača smatraju se bezbednim za ljudsku upotrebu. Njihova prekomerna konzumacija, kao i kod drugih mahunarki može dovesti do nadimanja, stvaranja gasova ili osećaja sitosti. Nakon nekog vremena, ljudsko telo se prilagođava dijetalnim vlaknima. Iz tog razloga, unos rogača treba postepeno povećavati. Veoma velike količine rogača mogu delimično da ograniče apsorpciju kalcijuma i gvožđa iz gastrointestinalnog trakta. Takođe ne zaboravite da je to izvor šećera koji bi trebalo biti ograničen u ishrani. Rogač efikasno ublažava dijareju. Kakao koji se koristi kao zamena daje malu količinu masti (0,7 g / 100 g), ne sadrži podsticajni kofein i teobromin.

Rogač je dobar izvor:     

vitamina B6     

vitamina B2,     

kalcijuma     

magnezijuma     

kalijuma     

bakra,     

mangana.

Gde kupiti rogač?

Proizvod lako možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima.

Koktel sa rogačem, bananom i mangom

sastojci:     

2 kašike rogača     

1 avokado    

½ manga     

1 srednja banana     

2 kašike oraha,     

čaša ovsenog mleka

Način pripreme:    

Ogulite i narežite na kockice mango i avokado.     

Ogulite bananu, isecite je na kriške.     

Temeljno izmiksirajte rogač, avokada, banane i ovseno mleko. Na vrhu koktela rasporedite narezani mango. Pospite naseckanim orasima.

foto:polki,pl

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group