Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Ishrana bazirana na bilju – da li treba da je isprobate

Šta je u stvari ishrana bazirana na bilju i da li je vredna isprobavanja?

U stalnoj potrazi za zdravijim i boljim alternativama, često se možemo susreti sa dijetom/ishranom koja je na biljnoj bazi. Iako želimo da se hranimo što zdravije i uz to skinemo i nekoliko kilograma viška, sama pomisao na ishranu koja se samo svodi na povrće je vrlo neprivlačna.

Mi ćemo vas uveriti u drugačije!

Pa, šta je ishrana bazirana “na bilju”?

Jendostavno rečeno, to je ishrana u kojoj se osoba fokusira na konzumiranje oroka baziranih na povrću. I dok mnoge dijete imaju striktna pravila kojih se moramo pridržavati, ova je u stvari zdrav koncept konzumiranja hrane koja ima nekoliko određenih detalja (npr. koliko mesa možemo imati u jednom obroku), što znači da mu se lako možete prilagoditi.

Da li to znači da i dalje možete konzumirati meso?

Da, ali ne stalno. Upotreba ove ishrane ne znači da morate ‘zaboraviti’ na meso i druge proizvode životinjskog porekla, osim ako to i želite. Ideja je da konzumirate što više biljnih obroka, skromne količine ribljeg mesa, mlečnih proizvoda i čistog nemasnog mesa. Mediteranska i vegetarijanska ishrana su dva primera ovakvih dijeta.

Šta je na meniju?

Mahunarke, cele žitarice, voće, povrće – ovo su glavni nosioci ovakve dijete. Dan možete započeti npr. kašom od kinoe sa bademovim mlekom, podne salatom sa mesom i veče sa karfiolom i škampima. Ua užinu možete odabrati šaku bilo kojeg orašastog voća

Zašto bi trebalo da je isprobate?

Eksperti se slažu da je ovakva ishrana dobra za okruženje, ali i vaše zdravlje. Fokus se stavlja na hranu koja je dobra za vas, a rezultat ovakve dijete jeste zdrav organizam i dobra kilaža.

Negativni efekti?

Ova ishrana nema nikakvih negativnih efekata na zdravlje, ali se ipak treba konsultovati sa doktorom kada želite da prekinete unos namirnica životinjskog porekla. Tada će vam sigurno biti potrebni vitamini u vidu suplemenata, poput vitamia B12.

Zaključak

Nije vam potrebno posebno znanje niti potvrda naučnika da biste znali da je konzumiranje voća i povrća u većim količina dobro za vas. Ali ako niste spremni da pređete na veganski ili vegetarijanski nivo, onda će vam ishrana bazirana na biljkama pomoći da sa lakoćom pređete i taj veliki korak. Počnite tako što ćete makar jedan klasičan obrok zameniti sa obrokom na bazi bilja, a kasnije promenite sve, uključujući i užine.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group