Da li ste znali da je kupus pravo skladište vitamina

Kupus je popularno povrće i svima je poznato od detinjstva, ali malo ljudi zna za njegov jedinstveni vitaminski sastav.

Ovo povrće sadrži skoro sve poznate vitamine, pa čak i jedinstvene poput vitamina U, fitoncida, enzime i minerale.

Kupus sadrži rekordnu količinu vitamina C, snažnog prirodnog antioksidansa koji je odgovoran za zdravlje i normalno funkcionisanje gotovo svih telesnih sistema. Uklanja toksine, štiti ćelije od oštećenja, jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv starenja.

Prema istraživanjima, vitamin C katalizuje proizvodnju sopstvenog kolagena u telu (usporava se posle 20 godina). Kolagen se ne naziva uzalud proteinom mladosti - on je odgovoran za elastičnost i hidrataciju kože, njen prirodni sjaj i odsustvo bora. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pruža pouzdanu zaštitu organizma od oštećenja slobodnim radikalima - napadaju ćelije tela, izazivaju upalne reakcije, ubrzavaju pojavu bora i hiperpigmentaciju.

Kupus sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, koje je istraživanje povezalo sa smanjenjem rizika od oštećenja vida povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije. Noćno slepilo je takođe povezano sa nedostatkom vitamina A. Kupus sadrži beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A.

Kalijum, kalcijum i magnezijum, koji se u velikim količinama nalaze u belom kupusu, poboljšavaju kognitivne funkcije, jačaju srčani mišić i normalizuju krvni pritisak, a kempferol se bori protiv upale i sprečava alergijske reakcije.

Osim toga, kupus je dijetetski proizvod. Sadrži samo 30 kcal na 100 g, pa nutricionisti snažno preporučuju dodavanje kupusa u ishranu svima koji žele vitku figuru. Dodajte ga salatama, varivima od povrća, sendvičima i toplim jelima.

Jedino što je važno zapamtiti: uz sve obilje korisnih svojstava, kupus može izazvati nadutost, pa ga je bolje izbegavati ako planirate da tog dana obučete pripijenu haljinu. Ovo se odnosi samo na sirovo povrće, tokom termičke obrade grubo vlakno se uništava, što je uzrok nadutosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group