Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Da li šećer doprinosi opuštenom izgledu kože?

Nije tajna da konzumacija veće količine šećera negativno utiče na ljudsko zdravlje.

Previše šećera a posebno onog u prerađenoj hrani povezano je sa viškom kilograma, nadimanjem, dijabetesom, bolestima srca i kancerogenim oboljenjima. Međutim, postoji nešto što možda niste znali a to je da višak šećera u telu ostavlja dublje efekte na kožu kroz proces zvani glikacija.

ŠTA JE GLIKACIJA?

Glikacija predstavlja proces koji se dešava kada se šećer i njegovi nusproizvodi prikače za različita vlakna i proteine u našem telu. Tada dolazi do stvaranja molekula koji se zovu – napredni glikacioni krajnji proizvodi. Glikacija je zapravo prirodan proces koji započinje u našim dvadesetim godinama, čak i sa normalnim nivoom glukoze ali ishrana bogata šećerom može ubrzati ovaj proces. U kožnom sloju ovi molekuli slabe vlakna kolagena što se kao rezultat ogleda u pojavi bora, opuštene i istanjene kože.

KOJA KOLIČINA ŠEĆERA SE SMATRA PREVELIKOM?

Ne postoji jasno definisan odgovor, ali je svakako preporučljiva minimalna dnevna količina. Kako biste bili sigurni da ne unosite nepotrebnu količinu šećera u svoj organizam izbegavajte namirnice sa visokim glikemijskim indeksom poput gaziranih napitaka, fabričkog keksa, čokoladi i sl. Umesto toga nastojte da konzumirate šećer koji se prirodno nalazi u voću.

ČINJENICA KOJU TREBA DA UZMETE U OBZIR: Jednom kada se glikacija dogodi, ona se ne može poništiti. Sada kada znate kakvu štetu može da napravi vašoj koži, šećer bi trebalo da izbegavate u širokom luku, konzumirajući isključivo zdravu hranu.

KAKO DA SE EFIKASNO BORITE PROTIV UTICAJA GLIKACIJE NA KOŽI?

Prihvatanje ishrane koja ne sadrži prerađen šećer je najsigurniji put koji možete odabrati. Takođe možete na lokalnom nivou upotrebiti preparate koji sadrže vitamin C, E i A za negu kože kako bi smanjili nastalu štetu. Antioksidanti poput zelenog čaja deluju magično na stanje sa kožom koja je pod uticajem šećera izgubila svoju elastičnost. Takođe što veća količina svežeg voća i povrća je ona koja može da preokrene igru u vašu korist jer koža iz ovih namirnica crpi sve neophodne antioksidante.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group