Da li je istina da je hleb bez kvasca zdraviji - i koja je razlika?

Svi znaju da je hleb glavni neprijatelj vitkog tela.

Oni za koje potpuno napuštanje hrskavog bageta znači lišavanje svih užitaka u životu, često pronalaze kompromis za sebe u obliku hleba bez kvasca. Da li je istina da je hleb bez kvasca zdraviji?

Hleb sa kvascem

Pre svega, kvasac je mikroorganizam koji pripada grupi jednoćelijskih gljiva, kao i biološki prašak za pecivo. Prirodni kvasac je izvor proteina, vitamina D i B, gvožđa i drugih korisnih mikroelemenata. Kada se dodaje u testo, kvasac pretvara skrob u šećer i u procesu koji se naziva fermentacija proizvodi alkohol i ugljen-dioksid. Ovi mehurići ugljen-dioksida čine da se testo diže, formirajući poroznu strukturu, a alkohol daje hlebu karakterističan ukus. Već pri pečenju testa kvasac nestaje, budući da može opstati samo na temperaturi od 50 stepeni, pa je svaki gotov hleb, u stvari „bez kvasca“.

Hleb bez kvasca

Sada o hlebu, u čijoj se pripremi, prema proizvođačima, ne koristi kvasac. Takav hleb se, po pravilu, priprema sa kiselim testom - mikrobiološkim sastavom koji izaziva fermentaciju. Bez procesa fermentacije, odnosno bez upotrebe kvasca ili kiselog testa, testo ne može da naraste.

U prodavnicama često možete pronaći razne vrste hlebova "bez kvasca" međutim ne znamo koja je tehnologija korišćena prilikom pripreme hleba. Zato je najbolje rešenje da sami pripremite hleb bez kvasca koji je isključivo napravljen od vode i brašna.

Zašto je hleb bez kvasca zdraviji?

Hleb bez kvasca se već vekovima koristi u medicinske svrhe - za sprečavanje i lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta i normalizaciju metabolizma. Poboljšava aktivnost pankreasa i jetre, ima nisku kiselost i zato se preporučuje za gastrointestinalne bolesti. Sadržaj kalorije beskvasnog hleba je dva puta niža od kvasnog hleba, što je veoma važno za ljude koji vode računa o svojoj ishrani i broje kalorije.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group