Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Da li je bundeva voće ili povrće?

Sezona bundeva je u toku.

Koristite ih gotovo svakodnevno, za čorbice, kolače, smoothie, vaše omiljene maske za lice i pilinge za telo. Takođe vrlo verovatno ste se upustili i u avanturu rezbarenja bundeve, jer kako odoleti izazovu. Ali da li ste se ikad zapitali – da li je bundeva voće ili povrće?

Imalo bi smisla pomisliti da je narandžasta bundeva povrće. Njen zaobljeni oblik, blago slatkasti ukus i činjenica da savršeno odgovara svakoj tepsiji za pečenje kao i pripremi vrlo ukusnih testenina lako vas mogu navesti na krivi put. Osim toga, bundevu poput ostalog voća ne možemo baš da narendamo i pojedeno kao voćnu salatu. Dakle, ako je sve ovo sagledamo logičan zaključak je da bundeva pripada povrću. Ali, moraćemo da vas iznenadimo jer ona je zapravo voće. Ostanite sa nama u redovima koji slede i otkrijte zašto se smatra voćem a ne povrćem.

ŠTA JE VOĆE?

Prema botaničanima, voće se razvija u cvetovima biljke i sadrže seme. Većina kuvara bi vam s druge strane rekla da je voće sve što je slatko i što ga čini savršenim za poslastice poput pita i kolača, ali ne treba da budete naučnik da shvatite da nije svo voće – vredno deserta.

ŠTA JE POVRĆE?

Povrće koje ima slađi ukus, definiše se kao jestivi deo biljke koji nema u sebi seme. Ono obično sadrži stabljiku, korenje, cvet, lukovicu ili lišće. Posmatrajući kupus, karfiol, krompir i šparglu to je lako zaključiti. Dok je bundeva ta koja dovodi do lake zabune.

ZAŠTO JE DAKLE BUNDEVA VOĆE?

Budući da plodovi koji se smatraju voćem, sadrže u sebi seme, a bundeva je prepuna semenki, to je klasifikuje u red voća. Osim toga bundeve se smatraju džinovskim bobicama (ko bi rekao!) a bobice su po definiciji mesnato, kašasto i jestivo voće sa semenom. Da sve bude još zanimljivije bundeva nije usamljena u ovoj priči. Avokado, patlidžan, masline, paprika i paradajz takođe spadaju u red voća, iako se vrlo često oslovljavaju rečju – povrće.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group