5 razloga da još više volite jagode

Ko bi pomislio da mali crveni plodovi kriju blago korisnih svojstava.

Kada pomislimo na letnje voće, jagode su među prvih pet na listi. Predivna boja, slatki ukus i mnogo načina na koje možete da ih koristite u ishrani čine jagode tako neodoljivim. Ono što možda ne znate o slatkom crvenom voću, jesu jedinstvene prednosti koje ono ima za opšte zdravlje vašeg tela.

Jagode su bogate vitaminom C, antioksidansima i raznim polifenolima koji imaju neverovatne prednosti za zdravlje i dobrobit.

Podržavaju imunološku funkciju

Vitamin C utiče na imuni sistem na mnogo načina. Ovaj važan vitamin podržava imunitet kroz svoje antioksidativne sposobnosti. Tako, delujući kao antioksidant, vitamin C podržava ćelije imunog sistema štiteći ih od oštećenja do kojih može doći kada telo ima imuni odgovor.

Narandže nisu jedina opcija za vitamin C, jer jedna šolja jagoda obezbeđuje 85 miligrama (mg) vitamina C, što je više od 100% preporučene dnevne vrednosti za žene i oko 94% dnevne vrednosti za muškarce.

One poboljšavaju funkciju mozga

Istraživanja su pokazala da je veći unos jagoda povezan sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i demencije verovatno zbog vitamina C i polifenola koji se nalaze u crvenom voću.

Jagode podstiču varenje

Vlakna su neophodna za dobro varenje, a glavna vlakna koja se nalaze u jagodama su nerastvorljiva. Poznato je da ova vlakna prolaze kroz gastrointestinalni trakt netaknuta. Problemi koji mogu nastati usled njihovog nedostatka su zatvor i upala creva.

Proizvodnja kolagena

Jedan od načina da se podrži prirodna sposobnost tela da proizvodi kolagen je konzumiranje vitamina C. Kao što je gore pomenuto, jagode su bogat izvor vitamina C, tako da možete preskočiti suplemente i jesti ukusne jagode da biste podržali proizvodnju kolagena i izgledali mlađe.

Sjajne su u borbi protiv depresije

Jagode nisu samo ukusne, već mogu pomoći i u ublažavanju simptoma depresije. Da, crvene jagode poboljšavaju raspoloženje, ali su i dobar izvor folne kiseline. Studije su otkrile da ljudi sa dijagnozom depresije imaju niže nivoe folata u poređenju sa onima koji nisu bili depresivni. Konzumiranje više folne kiseline neće izlečiti depresiju, ali zadovoljavanje potreba za folatima može pomoći u postepenom lečenju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group